Летњи улични ерски кабаре

Протеклог  викенда, 7. и 8. августа, 2021. године, У Чајетини и на Златибору, одржана је дводневна манифестација, „Летњи улични ерски кабаре“, коју организује Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“, по четрнаести пут ове године.

Општина Чајетина и  ТО Златибор сваке године пружају неизмерну  помоћ у реализацији и организацији овог изузетног догађаја и тиме учествују у очувању ерског хумора као нематеријалног културног наслеђа Републике Србије и помажу да Чајетина стекне имиџ престижне туристичке дестинације, као и фестивалског града.

Ерском химном Кабаре је отворио оркестар „Београдски дикси бенд“, под вођством маестра Миодрага Маљоковића, који је својом музиком дао посебан шарм овој свечаности.

ТО Златибор, музеј „Старо село“ Сирогојно и Студентско одмаралиште „Ратко Митровић“ су се потрудили ове године да обезбеде вредне награде за победнике 13. Конкурса за најбољег афористичара, који Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ организује у оквиру манифестације „Летњи улични ерски кабаре“.

Учествовало је 60 афористичара из Србије, Републике Српске, Хрватске, Македоније и Словеније.

Жири у саставу: Слободан Симић-председник жирија, Нешко М. Илић, Зоран Богдановић и Љиљана Ракић донео је следећу одлуку:

Трећа награда, викенд за две особе у Студентском одмаралишту „Ратко Митровић“ на Златибору припала је Бојану Љубеновићу из Београда.

Другу награду, три ноћења за две особе у конацима Музеја на отвореном „Старо село“ Сирогојно, освојила  је Марина Аристо Марковић из Ниша.

Прва награда, четири ноћења за две особе у апартманима Туристичке организације Златибор добио је Нинус Несторовић из Новог Сада.

Специјалну награду „Раде Јовановић“ за књигу афоризама „Цвркут пуњених птица“ и викенд за две особе, коју додељују Београдски афористичарски клуб и Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ добио је Ђорђе Оташевић из Београда.

Награде је победницима уручила Снежана Ђенић, директор Библиотеке, идејни творац  и председник Организационог одбора Уличног ерског летњег кабареа, после чега су награђени имали прилику да забаве публику избором својим афоризама.

У другом делу програма представљени су  играни филм „Корона сумњиво лице“, као специјално издање ерског хумора, по сценарију Слободана Симића и у режији Слободана Љубичића и монодрама „Убићу се, мајке ми“, у извођењу талентоване глумице Јоване Петронијевић.

Библиотека дугује посебну захвалност  ПР Извођачка уметност „Омиљени“, са Златибора, за техничку подршку у реализацији програма, као и фотографском студију „Никић“ из Чајетине.  Раде Филиповић, угоститељска подршка Кабареа, су се такође потрудили да улепшају ову манифестацију.