"Летњи програм читања"

 Током лета 2013.године, у десет јавних библиотека Златиборског округа, биће представљен и организован "IBBY - Заједнички летњи програм читања". Овај заједнички пројекат, чији је учесник и библиотека "Љубиша Р. Ђенић", подржан је од стране Међународног одбора за књижевност за децу и младе (International Boards on Books for Young People).

"Летњи програм читања" је у библиотеци "Љубиша Р. Ђенић" препознат као успешан начин окупљања деце у библиотеци као и један од начина креативно проведеног слободног времена током распуста. Динамика рада три групе деце ( прва група - од 4 до 7 година, друга група - од 7 до 10 година и трећа група - од 10 до 12 година) испланирана је и одвијаће се кроз добро осмишљене креативне радионоце.

 Прве радионице одржане су у јуну, непосредно по завршетку школске године, и то: у понедељак, 17. јуна деца најмлађе групе су гледала сликовнице на видео биму док су им их библиотекари читали, а затим су цртала свој доживљај сликовнице. У уторак, 18. јуна средња група је правила породична стабла и причала о томе шта зна о породици, традицији, завичају. У среду, 19. јуна 2013. године, деца од 4. до 6. разреда су се упознала са петнаестак земаља света и њиховим карактеристичним обележјима, а затим су читала о Јапану из књиге "С децом око света" и правила оригами техником различите предмете од папира у боји.

 

 

 

Током јула месеца одржане су по две радионице за сваку групу и, поред већ познатих тема из јуна, укључене су и теме као: "Деца на позорници", "Причамо бајке", Квиз, "Песме које волим" (дружење са завичајном песникињом Мирјаном Ранковић Луковић), "Дизни", "Народна радиност" (деци је наш завичајни песник Добросав Обрадовић причао о народној традицији, народним умотворинама и на хамер папиру им нацртао људе у народниј ношњи), "Мали Јапанци" (мастер јапанског језика и књижевности Слађана Ђуровић је деци причала о Јапану, њиховој култури, обичајима, језику...)

 

 

фото: Драган Никић

 

12,13,14. и 19,20,21.августа 2013.године такође ће се одржати радионице и, поред већ познатих тема из претходна два месеца, у плану су и теме: Креирање стрипа, Бајкотека, Квиз, "Потрага за благом", Кефалица...