Летњи улични ерски кабаре 2011.

ЕРА НА СТО НАЧИНА

Трагајући за актуелним и занимљивим манифестацијама, чајетинска Библотека "Љубиша Р.Ђенић" је 2008. године, осмислила програм на отвореном, у дводневном трајању, назвавши га "Летњи улични ерски кабаре". Ове године кабаре је четврти пут окупио врсне глумце, водитеље и афористичаре.

Да би се лакше обезбедио квалитетан програм,  поред Библиотеке, у финансирању и организацији су учествовали  и Културно - спортски центар Чајетина и Туристичка организација Златибор и све под покровитељством општине Чајетина.

У бајковитом амбијенту дворишта библиотеке са више стотина столица и столова са карираним стољњацима и уз светлост свећа, сједињују се у атмосфери поштовања и подршке посетиоци и извођачи програма. Програм је такав да разгаљује и забавља, а хумор је нешто што је присутно у сваком делу програма.

Ове године, Кабаре је четврти пут окупио глумце аматере из Чајетине: Жарка Божанића, Јелу Павловић, Мирелу Маријановић и Марка Павловића, а "Ера на сто начина" , прича о томе како се Златиборци "безуспешно" ослобађају младе београдске снајке..,врсне водитеље Биљану Здравковић и Слободана Љубичића, познате глумце који негују кабаретски програм и то Боле Стошић, Добрила Илић и Марија Ћеранић у представи " Француска Снаја", затим Мирољуб и Ивана Недовић, у колажном кабаретском програму  "Нишка кабаришка", а потом и Горан Султановић са својим познатим кабареом. Цео програм употпуњен незаобилазним уличним свирачима, кловновима и принцезама.

Ерски кабаре сваке године расписује конкурс за афоризме на задату тему.   Ове године тема је била - Криза, светско а наше. Пристигло је 1767 афоризама тридесет и девет аутора из Србије, Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе и Хрватске. Проглашени су најуспешнији афористичари, додељене су награде и прочитани најуспешнији афоризми.

Када се дода првокласна музика Бид Бенда из Зрењанина која је употпуњавала атмосферу, утисак је заиста комплетан и употпуњен. посетиоци који су имали срећу да седну, могли су све то посматрати пијуцкајући сок, пиво, кафу или ракију, уживајући и делећи заслужене аплаузе уметницима који су се смељивали на новосаграђеној бини.

Друго вече, 13. августа 2011. програм сличан, али место извођења различито. На Краљевом тргу на Златибору, поред језера,пред више хиљада посматрача одвијао се ретко виђен програм , који је у прохладној вечери био помно праћен. Да је програм био по вољи бројних посетилаца, доказује громогласан смех и дуготрајни аплаузи који су одјекивали преко језера и оближњих шумарака, и озарена лица и одушевљење присутних.  Када се око поноћи програм завршио Краљев трг се није празнио као да су сви желели још ова забаве која ће се памтити.

Библиотека је и овог пута оригиналним садржајем , нашла прави пут до људи који воле лепу реч, уживају у уметности сваке врсте и разумеју ерски хумор.

Текст: Драгољуб Новаковић

Фото: Драган Никић