Манифестација "Песничке ватре златиборске"

Манифестација "Песничке ватре златиборске" биће одржана у четвртак, 18. септембра 2014. године на Шуматном брду код Спомен - обелиска стрељаним партизанским рањеницима на Краљевим Водама и Палисаду 1941. године.

На манифестацији ће учествовати око 30 писаца из 22 земље: Азербејџана, Белорусије, Бугарске, Велике Британије, Грчке, Ирана, Италије, Канаде, Македоније, Немачке, Пољске, Румуније, Русије, Словачке, Словеније, Турске, Француске, Хрватске, Чешке, Шведске, Републике Српске као и наше земље.

Ова манифестација ће се одржати уз логорску ватру на Шуматном брду, а песници из целог света обележиће 200 година од рођења великог руског песника Михаила Јурјевича Љермонтова.

Стихове Љермонтова говориће истакнути руски глумци, Николај Бурљајев, који је режирао и филм о великом песнику, Елена Николаевна Барзова, као и наши глумци  Љиљана Благојевић, Биљана Ђурић, Дивна Марић, Слободан Љубичић и Момчило Мурић. Вече ће обогатити оперски певачи Александар Стаматовић и Галина Перић, као и трубачи добитници "Златне трубе" Вечерњих новости.

У петак, 19. септембра 2014. писци ће посетити нашу Библиотеку где ће од 11 часова публика моћи да ужива у стиховима Љермонтова, затим следи митинг поезије у Музеју Старо Село у Сирогојну од 12 часова. Програм се истог дана наставља у хотелу Мона на Златибору од 18 часова.

Манифестација "Песничке ватре златиборске" је само део активности који прати овогодишњи 51. Београдски међународни сусрет књижевника.