Монографија Краљу

У среду, 27. фебруара, имали смо прилику да угостимо Аниту Панић, ауторку Монографије о прослављеном српском глумцу Петру Краљу, коју је објавила издавачка кућа из Београда - Службени гласник.

Анита Панић каријеру је започела на Радио Београду  као аутор емисија из културе , писала је кратке приче и сценарија за радијски програм.  Од 1989. на Телевизији Београд  као телевизијски  уредник и сценариста  реализовала је  преко стотину документарних емисија и филмова, за које је награђивана  на међународним фестивалима. Између осталих,реализовала је  тв серијал ”Наличје велеграда”, 25  получасовних епизода, као сценариста и редитељ,  серијал ’’Скадралија,дух боемије који ишчезава’’ осам епизода у Играно-документарној форми, у оквиру Документарне редакције Телевизије Београд. Писала је фељтоне за дневне новине, десетине текстова за часописе, филмска сценарија.Аутор је неколико драмских текстова. Комад под називом ’’Последња песма’’ о великом српском песнику Јовану Дучићу, премијерно је изведен претпрошле године,када је обележено седам деценија од смрти овог великог песника.

Ова необична књига је сачињена од претнест поглавља и свако поглавље почиње са цитатом овог великог глумца који је промишљао на различите теме о животу, глуми, породици, пријатељима.Тако, свако поглавље отвара одређену тему,у оквиру које многи учесници ове Монографије говоре о Петру Краљу као глумцу и као човеку који је, упркос јавном послу који је обављао глумећи стотине ликова у позоришним комадима,приватно био врло стидљив и скроман човек.
Монографију  ‘’КРАЉ’’  чини низ узбудљивих прича не само његових колега, глумаца,редитеља, писаца, већ и породице,ћерке Милице,познате позоришне редитељке, супруге, Соње,некадашње балерине и кореографа Народног позоришта, најбоље другарице из детињства ,студената које је учио о глуми и животу, пријатеља са којима је играо тенис и кошарку,обућара из краја, газда кафаница у које је свакодневно одлазио.Ова луксузна књига садржи око 300 фотографија,многе од њих нису никада објављиване у јавности.

У Монографији свако поглавље носи, пре свега необичне називе, а потом започиње цитатима што представља  заиста необичну форму у којој је писана ова књига.

На почетку промоције, ауторка је прочитала део уводног текста Монографије Караљ, а затим кроз разговор који је водила Љиљана Ракић, библиотекар, публика се упознала са идејама и мотивима који су Аниту навели да пише о овом великом глумцу, али и човеку, како она сама истиче.

Публика је имала прилику да види и кратак филм сачињен од фотографија из Монографије Краљ. Нисмо могли, а да се не присетимо како је Петар Краљ сјајно рецитовао поезију, нарочито стихове Лазе Костића и његове песме Санта Мариа Дела Салуте.

За крај, чули смо текст Петрове дугогодишње пријатељице, колегинице, на крају и куме, Светлане Бојковић, која је са пуно емоција учествовала у настајању ове књиге.