Обележен Дан Библиотеке

 

 

У петак, 28. јуна 2013. године библиотека "Љубиша Р. Ђенић" је свечаном Академијом обележила свој дан и 109 година од оснивања. Прва је установа културе и средиште културног живота наше општине још од давне 1904. године када је основана "Златиборска читаоница" са циљем да се "набавком књига, новина, економских и књижевних списа унесу шира знања међу Златиборце".Данас, библиотека је смештена у једну од најлеших и најстаријих зграда у Чајетини која је подигнута 1910.године и у овом прелепом простору смештен је књижни фонд од близу 50000 књига.

Госте је поздравила историчар и директорка Библиотеке Снежана Ђенић и у свом говору истакла да: "су библиотеке својеврсне ризнице које чувају све оно што је уз помоћ предачке мудрости стварано кроз векове, а што је понекад тако чудесно преживљавало. Потхрањујући у својој тишини и тами, благо непроцењиве вредности, оне уистину јесу најсветлија места једног народа. Од оснивања првих српских библиотека прошло је много времена. Настајале су како је настајала и држава, сведочећи о српском госпотсву, култури, неимарству, племенитости ктитора, богатству дародаваца и непоновљивом духовном богатству својих савременика." Са обновом државности Србија је прву библиотеку добила тек 1815. године, а Народна библиотека је основана 1832. године. Она је на крају рекла да на овај дан славе све библиотеке у Србији.

 Поводом Дана Библиотеке сваке године се додељују захвалнице за успешну и дугогодишњу сарадњу истакнутим сарадницима. Ове године добитници су: Раде Јовановић (књижевник из Ужица), Биљана Здравковић (глумица Народног позоришта из Ужица), Слободан Љубичић (првак драме Народног позоришта из Ужица), Обрад Јовановић (академски сликар и професор Учитељског факултета у Ужицу), Милован Вуловић (оснивач и власник штампарије "Графичар" из Ужица), Бранко Игњатовић (архитекта са Златибора). Захвалнице су добиле и институције: Народни музеј Ужице, Градска галерија Ужице и Музичка школа "Војислав-Лале Стефановић", Ужице. Награду и захвалницу је добио и највернији читалац Библиотеке. Ове године је то био Богдан Јовановић, студент из Чајетине.

Музику која је пратила свечаност изводио је ученик трећег разреда Основне музичке школе "Војислав-Лале Стефановић", Марко Стефановић у класи професорке Драгане Јовановић. 

 

 "Дринска дивизија, Четврти пук и Ужичани у Балканским ратовима 1912/13." назив је изузетно вредне изложбе, аутора Радивоја Папића којом ће херојска дела српског народа бити видљива и упамћена за будућа времена. Изложбу је отворила госпођа Станојка Миливојевић, музејски саветник Народног музеја из Ужица.

 

 фото: Драган Никић