Одржан девети летњи улични ерски кабаре

Промоција и рекламирање деветог Летњег уличног кабареа настављена је већ у четвртак, 4. августа 2016. године песмом, игром и наступом уличних свирача, кловнова и принцеза. Игром, песмом, музиком и дељењем флајера, уз речи химне "Кабаре је бајка права. Ерска прича, добро здрава..." позивали су у Чајетини и на Златибору све оне жељне добре забаве и смеха да  посете ову манифестацију која се разликује од свих других манифестација у туристичкој летњој понуди Златибора.

* У петак, 5. августа је на платаоу испред Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић", у топлој, звезданој августовској ноћи одржан је 9. Летњи улични ерски кабаре. Част и задовољство да ерском химном отвори Кабаретске свечаности припала је Александру Саши Богдановићу уз пратњу "вечно младог" Бид Бенда из Зрењанина.*

Председник општине Чајетина, Милан Стаматовић, отварајући Летњи улични ерски кабаре истакао је да Општина Чајетина као главни покровитељ ове манифестације улаже све напоре да специфичност, изворност, културно наслеђе и оригиналност ерског хумора на најбољи могући начин буде представљен свима. " Библиотека већ девет година са успехом, који прати и истраживачки рад запослених у Библиотеци, негује, бележи и презентује ерски хумор на задовољство свих, јер смех јесте лек."

*Публика је имала прилику да ужива у Кабареу Горана Султановића, а глумци ужичког Народног позоришта, насмејали су их кроз шаљиве скечеве филмског колажа "Смешна страна Златибора." *

"Основ и оквир за ово дешавање је ерски хумор који је препознат као део идентитета српског народа и као такав уписан је у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа. Хумор се може дефинисати као стање духа једног народа, његов специфични израз, који као такав осликава менталитет и карактер становништва који га ствара. Становништво златиборског краја има посебан смисао за хумористику, за комичну досетку, што се сматра највећим видом интелектуалности. Само неговање ерског хумора за нашу установу културе представља велику привилегију и једнако задовољство", рекла је Снежана Ђенић, директорка Библиотеке и председница Организационог одбора Ерског кабареа.

На конкурсу "Летњег уличног ерског кабареа" у такмичењу за најбољег афористичара на тему "Не таласај него гласај" учествовало је 37 афористичара из Србије, Босне и Херцеговине, Македоније, Хрватске, Црне Горе и Швајцарске. Пред комисијом се нашло преко 750 афоризама, што доказује колко људи гласа, очекујући промене и боље сутра, тако да "на биралишта у све већем броју излазе и мртви", како каже један од афористичара. Жири у саставу: Љиљана Ракић, председник жирија, Зоран Богдановић и Мирјана Лопин Дризо изабрао је најбоље.

*По њиховом мишљењу највећу пажњу завредили су афоризми новосадског сатиричара Нинуса Несторовића, коме је заслужено припала прва награда, која подразумева петодневни боравак за две особе у апартману Туристичке организације Златибору. Другу награду - продужени викенд за две особе у музеју "Старо село" у Сирогојну освојила је Софија Павловић Луковић из Ужица, а трећу - викенд за две особе у хотелу "Чигота" на Златибору Мирко Марковић из Београда.

На жалост, са добитником прве награде због његовог одсуства нисмо успели да разговарамо, али су нам друга два добитника радо изашла у сусрет. Прошлогодишња победница и овогодишњи носилац друге награде Софија Павловић Луковић каже да јој је овогодишња тема била била веома инспиративна, те је одлучила да и ове године учествује на конкурсу.

"Веома сам задовољна, без обзира да ли је у питању прво, друго или треће место. Знам да је конкуренција била јака, да су учествовали многи познати афористичари, тако да ми ова награда стварно пуно значи. Трудим се да на овај начин подржим овај вид манифестације у нашем крају", каже Софија, поделивши са нама неке од својих афоризама.

"Што су редови на бирачким местима краћи, дужи су на граничним прелазима."

"Млади у Србији немају перспективу, нуди им се ретроспектива."

"Док је био жив, деда је био комуниста. Када је умро постао је сигуран глас многих странака."

Мирку Марковићу из Београда, како каже, ова награда много значи, тим више из разлога ко је додељује.

"Ерски хумор је једина нематеријална вредност која постоји, што је доказано кроз векове. Бити награђен оваквом наградом, на оваквом месту, код таквих људи, којима је духовност у генима, за мене је велики успех", каже Мирко Марковић. Он се, како каже, десет година бавио новинарством, а најдуже му је време проведено у "Јежу" и "Ошишаном јежу" где је радио на свим местима од приправника до директора и упознао сва лица и наличја. Ово су неки од његових афоризама:

"Идеал је власти да ко гласа не таласа."

"Плима избора, осека памети."

"Зрно по зрно - погача, глас по глас - палача."

За успешно позиционирање Ерског кабареа, не само у Србији него и на просторима читаве бивше Југославије, заслужна је општина Чајетина, која се прихватила трајног покровитељства ове манифестације. На тај начин помогла је очувању нематеријалног културног наслеђа са најбољом намером да и Чајетина стекне статус престижне туристичке дестинације, а уједно и ласкаву титулу фестивалског града.*

У организацији овогодишњег кабареа учествовала је и Туристичка организација Златибор, а велику подршку пружили су ОШ "Димитрије Туцовић" Чајетина, ПП "Боки" Чајетина и ТР "Вито" Чајетина.

Други дан фестивала одржао се на Златибору. Да се нашалимо мало, баш у стилу Ерског кабареа и мудријаша: "Златибор је другог дана дешавања Ерског кабареа проширио своју туристичку понуду и због тога подигао цене.  - Зимовање на Златибору у августу месецу - ."

Учесници, извођачи и гости испред Златног бора (последњи пут) доказали су да ова манифестација може да се са великим задовољством одржи на ниској темпаратури, по киши, поплави, јер смех и расположење није изостало ни у овим непредвидивим условима.

Текст под * аутор Драгана Росић, фотографија: Никић, ТВ Чајетина и Мирјана Лопин Дризо