Одржан "Летњи улични ерски кабаре"

Библиотека "Љубиша Р. Ђенић" у са радњи са Културно - спортским центром и Туристичком организацијом Златибор, а под покровитељством Општине Чајетина и Министарства за културу и информисање Републике Србије, организовала је седми по реду ЛЕТЊИ УЛИЧНИ ЕРСКИ КАБАРЕ.

Становници и гости Чајетине и Златибора су имали прилику да, у петак, 08. августа у Дому културе у Чајетини и у суботу, 09. августа на Краљевом тргу на Златибору, уживају у правој кабаретској атмосфери употпуњеној музиком дикси ансамбла Бид Бенд из Зрењанина.

Основ и оквир за све што се дешавало је наш специфични ерски хумор, онај особени шеретски смисао за сатиру и хумор по коме је ерски менталитет препознатљив.Када се описују психичке црте ерског варијетета, Ере се одликују особеним спојем "храбрости, духа и лукавства", а као посебно истакнута црта ерског менталитета истиче се духовна живост и склоност ка шалама. Смисао за хумор одаје карактер, темперамент и филозофију живота не само пјединца него и једног народа, тако да је ерски хумор "истинска друштвена и културна посебност становништва ужичког краја". Имајући у виду све ове карактеристике, библиотека "Љубиша Р. Ђенић" је предложила ерски хумор за упис у Национални регистар нематеријалног култруног наслеђа и он је препознат као део културног идентитета српског народа.

Већ седам година за редом резултати истраживања ерског хумора се презентују управо кроз манифестацију "Летњи улични ерски кабаре" која из године у годину, на радост учесника и организатора, постаје све посећенија и садржајнија.

Као и претходних шест година и ове године, манифестација је почела дан пре главних дешавања. Улични свирачи и кловнови су шетали Чајетином и Златибором делећи флајере и позивнице и анимирајући мештане и туристе да дођу на Ерски кабаре да се намеју и лепо забаве.

Уз музику бид Бенда, подизањем заставе и извођењем кабаретске химне почео је програм. СЕДМИ ЛЕТЊИ УЛИЧНИ ЕРСКИ КАБАРЕ отворио је председник Скупштине општине Чајетина, господин Милоје Рајовић, који је том приликом истакао да му је "изузетно задовољство што се наше ерске мудрости презентују управо кроз ову манифестацију и да се нада да ће то Библиотека још дуго наставити да ради."

Овогодишњи Конкурс за најбољег афористичара имао је за тему "Југоносталгију", а испред жирија у саставу: Зоран Бограновић, Љиљана Ракић и Јелена Танасковић нашло се 1070 афоризама од 47 афористичара из Србије, Босне и Херцеговине, Македоније, Хрватске и Црне Горе.

Прва награда - петодневни боравак за једну особу у одмаралишту "Дунав" на Златибору, припала је Слободану М. Стефановићу из Београда

Друга награда - продужени викенд за једну особу у Студентском одмаралишту на Златибору, припала је Абдурахману Халиловићу из Ријеке (Хрватска)

Трећа награда - викенд за једну особу у музеју "Старо село" у Сирогојну, припала је Василу Толевском из Скопља (Македонија)

Због специфичности теме, а у жељи да наградимо учеснике из свих република бивше СФРЈ ове године смо наградили и два учесника специјалним захвалницама и то: Дејана Тофчевића из Подгорице и Миладина Берића из Бањалуке.

Награђеним афористичарима награде је уручила историчарка и директорка Библиотеке, Снежана Ђенић.

Глумци Народног позоришта из Ужица Слободан Љубичић, Даница Љубичић, Тијана Караичић, Душан Радојичић и Бранислав Љубичић извели су представу "У два чина златиборска драма са мало вести и мало реклама" по тексту Зорана Богдановића.

Одлична посећеност, изузетан програм и организација, добро расположење и провод су обележили седми по реду Летњи улични ерски кабаре који немеће још веће амбиције организаторима и даје реалну наду у дуг и успешан живот ове, сада већ, традиционалне манифестације.