Одржана манифестација "Песничке ватре златиборске"

Манифестација "Песничке ватре златиборске" одржана је на Златибору 18. и 19. септембра 2014. године као део активности који прати овогодишњи 51. Београдски међународни сусрет књижевника. Главни догађај ове манифестације било је литерарно - поетско вече посвећено 200-годишњици од рођења великог руског песника Михаила Јурјевича Љермонтова које је одржано на неуобичајеном месту, Шуматном брду, крај споменика стрељаним партизанима и рањеницима.

30 песника из преко 20 земаља света су златиборски вис за једно вече претворили у песнички Олимп. Прву златиборску песничку ватру запалио је Михаил Јурјевич Љермонтов, потомак великог песника и "глава" породице Љермотов који је при том изразио наду да је "ово рођење новог пројекта, новог фестивала који је још у колевци, али има велику будућност, јер се толико познатих песника из различитих земаља окупило у част великог Љермонтова". 

 

Председник Удружења књижевника Србије, Радомир Андрић, је рекао: "Рађа се поезија и то је добро. Златибор је сам по себи песмотворан. Ја сам својевремено приредио једну књигу "Златиборски песмоплети" и можда је она била идеја за ово, да се окупе песници који говоре различитим језицима, али су нам путеви исти као и циљ."

Другог дана манифестације песници су посетили Библиотеку и дружили се са ученицима основне и средње школе у Чајетини љубитељима поезије. Песници: Радомир Андрић, Љубивоје Ршумовић, Гжегож Латушански, Џејмс Сатерленд, Бенедикт Дирлих, Јевгеније Чекурин, Ранко Предојевић, Душан Петровић, Манојле Гавриловић, Новица Соврлић, Салим Бабуаоглу, Славомир Гвозденовић, Клеопатра Лимбери су рецитовали своје стихове и веома инспиративно говорили младим, будућим песницима о лепотама писане речи и преношењу емоција на папир који потом спаја све људе, не познаје границе, ни различите језике, већ само један, језик љубави према поезији.