Одржана промоција збирке песама "Ветровима уназад" Мирјане Ранковић Луковић

У уторак, 10. фебруара 2015. године, у Сали Библиотеке, одржана је промоције збирке песама "Ветровима уназад", наше завичајне књижевнице, Мирјане Ранковић Луковић.

После дужег времена, ауторка се својој читалачкој публици обратила лирским тоновима док њени стихови снагом мирне реке померају планине и трајно се усађују у мисли читалаца.

Да поетско вече протекне у што лепшем маниру допринели су Биљана Здравковић, Мирјана Лопин Дризо и Жарко Божанић читањем стихова из ове збирке. Гост вечери, у улози рецензента, био је Недељко Попадић, један од наших најпознатијих писаца за децу. Објашњавајући своје виђење Мирјаниног стваралаштва, рекао је да су песме у овој збирци такве као да их је писало бар пет песника са пет различитих страна света. "Мислим да је Мирјана једна од најбољих савремених песникиња у Србији. Пише једноставним, разумљивим стилом, а то је најтеже, писати стихове са пуно емоција, јасно, гласно, разговетно, нежно и паметно у исто време", рекао је Попадић.

У свом већ, можемо рећи, богатом опусу, поред поезије, Мирјана је са истим успехом објавила четири збирке приповедака и један роман. Гостујући и на фестивалима за децу говорила је песме намењене њима, а о томе Попадић каже: "Може да пише и за децу. Видео сам то у неким њеним стиховима. Узмимо песму "Како се постаје песник", та песма ми даје за право да кажем да би Мирјана требало да напише једну књигу поезије за децу."

Поједине песме Мирјана је писала са посветом. Многима се, због тога, наметнуло питање: коме најчешће поклања песме и да ли их посвећује пре или после њиховог настанка. "Свакодневно постоји неко коме ја пишем песме. Намењене су или моме сину, супругу, мајци, оцу...а некоме су додељене касније. Постоје песме у овој збирци које сам, листајући у одређеном моменту, помислила да желим да их поклоном тој и тој особи, јер једноставно желим да јој улепшам дан, а та песма ми личи на њу", рекла је Мирјана.

Судећи по позитивним реакцијама многобројне публике, која је сваку прочитану песму наградила аплаузом, а и по неком сузом, Мирјанине песме већ су "стигле" до њихових срца. Како је у рецензији написао сарајевски песник Горан Врачар: "Много тајни је скривено и много тајни објашњено стиховима Мирјане Ранковић Луковић у овој новој збирци поезије и то је разлог зашто читаоцу не требају широки видици...Мирјана је све то у наше име одгледала и написала."