"Они које не заборављамо" - "Звонко Шостар - ретроспектива графика"

У оквиру циклуса "Они које не заборављамо" 19. октобра у сали Библиотеке је отворена изложба "Звонко Шостар - ретроспектива графика". Ова изложба је, као и годинама уназад, резултат сарадње библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" и Градске галерије Ужице. 

Звонко Шостар рођен је 29. децембра 1958. године у Чачку. Током студија на Факултету политичких наука упознаје Часлава Цолића, сликара - кописту и подучава се сликању и копирању фресака и икона. По повратку у Ужице, 1985. године ради у атељеу Младена Јевђовића, где стиче знања и афинитет према графици. 1987. године запошљава се у предузећу "Први партизан - Наменска производња" где ради као графички дизајнер.

Члан је УЛУС-а од 2000. године. Излагао је на више самосталних и групних изложби, укључујући и Међународни графички бијенале Сува игла, и за овај рад је вишеструко награђиван. Преминуо је 18. марта 2014. године.

Изложбу је отворио Младен Јевђовић. Говорећи о Звонку Шостару, рекао је: 

"...Његово интересовање за графику датира још од раних 80-тих година када је почео са првим линорезима, линорезима у боји и линогравурама. Од почетка се истакао по виртуозном цртежу, изванредном осећају за композицију, и веома педантној  реализацији графичких листова.

Од тада смо много прошли заједно. Учили смо један од другог, реализовали смо заједнички многе мурале по граду, урадили много дизајнерских послова. Са сетом се живо сећам свега тога..."

Све графике које су се нашле на овој изложби су сачуване, тако да су његови пријатељи и сарадници, Славко Луковић и Младен Јевђовић, у договору са Звонковом породицом и уз помоћ фирме у којој је радио као дизајнер "Првог партизана", поново одштампане. На њема  су углавном људске фигуре и дрвеће, испреплетане, ломне и савитљиве, укорењене и као такве представљају живот.

На изложби је била присутна и Даница Шостар, супруга преминулог уметника, која се захвалима свима који су омогућили да изложбу види и чајетинска публика и на тај начин уметнички рад Звонка Шостара наставља да живи, остају присутна и трајна. 

Фотографије послала Мирјана Ранковић Луковић, новинар