Отворена изложба у част Божа Ковачевића

Изложба слика, фотографија и рукотворина “Са Божом од београдског видиковца до Златибора”, на којој су представљена дела уметника, чланова Удружења Ужичана у Београду, отворена је 29. априла у галерији Културног центра Златибор. Повод је десетогодишњица смрти најпознатијег златиборског сликара Божидара Божа Ковачевића.

Божо Ковачевић рођен је 1934. године на Боровој Глави, на Златибору. Диплому београдске Академије ликовних уметности стекао је 1961., а постдипломске студије завршио код Ђорђа Андрејевића Куна и Љубице Цуце Сокић. Током шездесетих година одлази у Париз на усавршавање. Био је плодан и успешан стваралац. Његова дела излагана су и у светским метрополама (Њујорку, Каиру, Франкфурту, Минхену). Ни као познат уметник није заборавио свој завичај. У времену кад је стварао пејзаже на његовим сликама доминирали су и предели Златибора. На Боровој Глави је отварио своју галерију 1981. године, испуњену аутентичном златиборском архитектуром.

Председник Удружења Ужичана у Београду, Милош Туцовић, рекао је да удружење годинама организује изложбе, чији је превасходни циљ промоција града у коме у рођени, док је на Златибору ово први пут. 
– Исказао бих велико хвала председнику општине Чајетина и свима из ове локалне самоуправе на изванредној сарадњи коју традиционално наше удружење има са овом општином. Захваљујем и представницима Културног центра Златибор где чланови Удружења Ужичана управо излажу своје експонате. Спремамо се за прославу јубилеја, стогодишњице постојања удружења, које је основано 1923., где ћемо поред изложби у Београду, Ужицу, општини Чајетина и другим учинити све да оставимо једно епохално дело, а то је монографија Удружења Ужичана у Београду – рекао је Туцовић.

Изложбу је отворила помоћница председника општине Чајетина, Марија Јеремић, захваливши се Удружењу Ужичана и истакавши да је Божо био заиста велики уметник и да је дубок траг оставио својом уметношћу. Позвала је све симпатизере да се на лето окупе у што већем броју на Боровој глави, када ће бити обележено 40 година постојања галерије Божидара Ковачевића.

Председница скупштине Удружења Ужичана, Драгица Јевтовић, истакла је да прва помисао на великог уметника Божа води на његову родну Борову Главу и чињеницу да је Божо баш ту највише волео да слика пејзаже. 
У име галерије Културног центра Златибор обратила се Андријана Андријашевић, а песникиња Мирјана Ранковић Луковић говорила је о свом познанству са уметником и прочитала је песму “Други завичај”, која је подсећа на људе попут Божа.

Изложба је отворена до 14. маја.