Предавање Дејана Николића "Дворска и политичка улога жена владара Србије од XII до XX века"

  

      У четвртак, 12. маја одржано је предавање историчара и књижевника Дејана Николића на тему "Дворска и политичка улога жена владара Србије од XII до XX века"

     Дејан Николић се бави проучавањем српске националне прошлости. Стручне критике указују да је реч о аутору који поседује драгоцене стваралачке особине и који кроз своја дела то доказује. Не допушта да га ограничи време, епохе, векови и године. Он их у својим делима помера до оних граница са којим читаоцу својим тумачењем лакше приближава личности и догађаје из далеке и блиске српске прошлости. Кроз своја дела Николић доказује да је српски народ још од свог досељавања на Балканско полуострво постао део европске цивилизације. Повезивање српског двора са другим европским дворовима само је један од сегмената који то потврђује и који се, између осталог, може наћи у његовим књигама.

     Прва Николићева књига "Сви владари Србије" изашла је из штампе 1996. године и до сада је имала више издања. Од 1996. до 2000. године пише трилогију "Српска владарска хроника" коју чине књиге: "Сви владари Србије", "Српске краљице и царице" и "Српске војсковође".

     Предавање  о српским краљицама, царицама и властелинкама је изазвало велику пажњу међу присутнима у Библиотеци. Професор Николић каже да би ваљано изнео лик сваке од ових жена, биле оне праве "истините владарке" или "из сенке", био је потребан дугогодишњи истраживачки рад, копање по архивама, завиривање и у тајне, приче, истине и легенде које су их окруживале. Неке су заиста биле онакве како их је народ памтио као што је Драга Машин, а неке су биле делимична истина, као у случају Проклете Јерине. Причајући о Симониди, Јелени Анжуској, Милици, Љубици, Наталији, Персиди, Зорки... професор је све присутне повео у дивну шетњу кроз одређено доба, време, одаје, односе, интриге и политичке и љубавне. Завирујући у њихове породичне односе изнесена је веродостојна слика ових владарки, баш онаквим какве су оне биле, нежне као мајке, страствене као супруге, пожртвоване као ћерке, опасне као политички противници и јаке као владарке.

    "Најпознатији лик међу женама наших владара свакако је краљица Марија, супруга Александра Карађорђевића. Она је била диван човек, особа која је пленила својим изгледом, и својим понашањем. Једна од ретких жена наших владара која се у политичке прилике у нашој земљи није мешала. Она се бавила хуманитарним радом, подизала школе, болнице, домове за децу. Чак је и новац који је добила од оца, румунског краља Фердинанда, као мираз користила да помаже сиромашнима. Искрено је волела Србију", каже професор Николић.

     Дејан Николић је 2013. године успешно направио излет и у књижевне воде и те године из штампе је изашао његов први роман "Газде и слуге". Реч је о историјском и породичном роману. Наредне две године "Газде и слуге" нашао се на листи 25 најчитанијих књига које је објавила Народна библиотека Србије и тако постаје хит књига. "У припреми је и треће издање овог романа у тврдом повезу, као и наставак романа "Газде и слуге" под називом "Ни небо ни земља", открива Николић, "А, што се тиче ТВ емисија посвећених овим владаркама, оне ће наставити да се снимају у свим местима и аутентичним пределима у којем су живеле и радиле ове сјајне владарке," завршава Николић.