Предавање на тему гојазности "Витки и здрави"

     Библиотека "Љубиша Р. Ђенић" и Специјална библиотека Чигота су 5. марта 2013. године организовале стручно предавање на тему гојазности. Циљ организатора је да се и наши суграђани упознају са "Програмом Чигота" који је познат у Србији, па и шире. 

     Гости Библиотеке били су: др Александар Ђенић, специјалиста интерне медицине који је одржао предавање на тему "Здрав живот, здраво срце", Јелена Шевкушић, магистар физичке културе одговорила је на тему "Физичка активност, када и како" и Милица Цвијовић, нутрициониста-дијететичар, тема "Здрава исхрана".

     Предавања су била делотворна и едукативна. Од предавача посетиоци су могли сазнати шта је и зашто је гојазност погубна по здравље, како се променом начина живота и навика може спречити овај проблем, које физичке активности, када и колико се примењују, најбоље физичке и спортске активности које се примењују у борби против гојазности, шта све подразумева правилна исхрана, које врсте хране се међусобно комбинују, о начину припремања оброка...

      Еминентним стручњацима у овој области био је упућен велики број питања, неудомица, али и сумњи на ову тему. У размени искустава на релацији стручњаци и посетиоци Библиотеке изнета су и анегдоте, тако да је предавање поред велике сазнајне вредности добило и ноту интересантности и забаве. 

     Предавање је одлично прихваћено и испунило циљ. Из тог разлога планирано је ново предавање са новом темом: "Превенција и лечење гојазности код деце и адолесцената у Србији". 

     "Програми Чигота и Чиготица нису само програми скидања вишка килограма, како то многи мисле, већ је то школа здравог и правилног живота. Успех ових програма нису само изгубљени килограми већ знање које се одавде понесе и примени по повратку кући", закључено је на предавању, а нема сумње да су и посетиоци Библиотеке стекли и освежили знања.