Представљање књиге Добривоја Борчића у Рожанству на Преображење

На Сабору "Без извора нема воде" и такмичењу изворних песама "извика" на Преображење, 19. августа у Рожанству, представљена је књига "Рожанство - записи о мртвима" аутора Добривоја Борчића. Као издавач књиге појављује се Библиотека "Љубиша Р. Ђенић" из Чајетине, а техничку подршку за реализацију дали су Друштво за културу, туризам и спорт "Змајевац" и Месна заједница Рожанство. 

Уз књиге "Рожанство - запис за наслеђе" и "Рожанство - запис о поколењима" Добривоје Борчић се уписао у доследног и студиозног чувара завичајне прошлости. Књигом "Рожанство - записи о мртвима" је заокружио једну целину у истраживању села Рожанства, обухвативши све становнике Рожанства, како оне живе, тако и претке који су се "преселили на онај свет" и сахрањени на једно од седам рожањских гробља. Борчићев труд да све забележи и документује заслужује похвалу, посебно у временима кад заборав прекрива све. Заборављају се многе личности, а гробља и записи на споменицима зарастају у лишајеве и маховину. Захваљујући аутору и овој књизи много тога биће сачувано од заборава. 

Књига се може, условно, поделити на два дела:

први који се бави феноменом саме смрти и обичајима који се спроводе у виду разних обредних радњи и

други у коме су истраживачким радом описана сва гробља у Рожанству са драгоценим исписима, посветама и епитафима пренетим са споменика у ову књигу. Пописано је 696 споменика и спомен плоча са 1485 имена. 

"Да би књига добила садржај на 230 страна провео сам месеце обилазећи гробља у Рожанству, бележио записе на споменицима, проучио доста књига написаних на тему смрти. Највећи допринос, да би ова књига била оно што јесте данас, имали су Рожањци и људи из ове струке чија су искуства преточена у странице књиге и тако су многе личности отргнуте од заборава", рекао је аутор, Добривоје Борчић"

Као рецензент књиге појављује се и Зорица Златић Ивковић, историчар уметности. Говорећи о овој књизи и опусу којим се бави, Зорица Ивковић је истакла: "Мудрим изрекама и казивањима о смрти које су оставили умни мислиоци, филозофи, књижевници, ратници, од Тибетанске књиге мртвих, преко Демокрита, Конфучија, Сенеке, Бонапарте, до Канта, Хемингвеја, Хесеа, Андрића, Пекића, аутор је оплеменио текст богато и садржајно испуњен искуственим и аутентичним казивањем житеља Рожанства".

Програм је водила библиотекар Љиљана Ракић, а у представљању књиге су помогли и Мирјана Лопин Дризо и Душко Милојевић, који су читали одломке из књиге "Рожанство - записи о мртвима".