Представљен роман "Таласи београдског мора", аутора Драгана Јовановића Данилова

 У петак, 6. јуна 2014. године, у Сали Библиотеке, представљен је роман "Таласи београдског мора", аутора Драгана Јовановића Данилова.

Драган Јовановић Данилов је рођен 1960. године у Пожеги. Студирао је на Правном и Филозофском факултету, на групи за историју уметности.

Објавио је збирке песама: Еухаристија (1990), Енигме ноћи (1991), Пентаграм срца (1992), Кућа Бахове музике (1993), Живи пергамент (1994), Европа под снегом (1995) и многе друге. Такође је објавио и романе: Алманах пешчаних дина (1996), Иконостас на крају света (1998) и Отац ледених брда (2009), као и књигу аутопоетичких есеја Срце океана (2009).

Његова поезија изазвала је критичку рецепцију на италијанском, француском, енглеском, бугарском, румунском и словачком језику. Учествовао је на бројним међународним песничким фестивалима. Добитник је и бројних књижевних награда. Данилов је и ликовни критичар и есејиста. Написао је преко две стотине текстова за каталоге ликовних изложби. Живи у Пожеги и Београду. 

Данилов је један од најнаграђиванијих песника средње генерације. После шеснаест збирки поезије, неколико есеја, ликовних критика, Данилов се читалачкој публици представио и романима око којих су мишљења критике била подељена. Међутим његов четврти роман "Таласи београдског мора" који се појавио прошле године, ушао је у ужи избор за НИН-ову награду, а освојио је престижну књижевну награду "Лаза Костић".

На самом почетку романа, писац скреће пажњу читаоцима са чиме се све могу срести у "Таласима Београдског мора": "Пред вама је истинита приповест, љубавна сторија која се одиграла у Београду... Ово је хермесовска прича зачињена сетом и живахни трилер, приповест о ученој Бајлонијевој пијаци, о београдским бескућницима...о Чарни, девојци коју волим...о спаљеној београдској библиотеци...и, дабоме, о оцу и сину..."

Данилов каже да се односом оца и сина, који је библијски, бавио у песмама и тиме се поиграва у роману.. Његови јунаци нису (осим главног) битне, историјске личности, већ обични људи које срећемо на пијацама, у зградама у којима живимо, у библиотекема... Сви они имају своје приче, по нечем занимљиве, а повезује их град у којем живе, или у који долазе - Београд. "О Београду не постоји много књига", каже Данилов. Њиме су се по највише бавили Светлана Велмар Јанковић и Момо Капор. Овај град, његова историја и лепота библи су изазов у који се радо упустио, чију историју је истраживао. Град у којем живи од 1984. године, проводећи у њему по четири - пет дана, а преостале у родној Пожеги. Почетак романа управо описује тренутке путовања возом, случајне сапутнике, њихове приче, догађаје, тренутке... "Роман је лавиринталан; он је прича о причама", каже писац.

"Таласи београдског мора" су роман којим је писац, напокон, задовољан, за разлику од претходна три. Њему је дао најлепши део себе: лирске моменте и емоцију песника, интригантност приче и уверљивост ликова романсијера.