Представљена књига "Рожанство - запис о поколењима" аутора Добривоја Борчића

У уторак, 19. августа 2014. године, у селу Рожанство представљена је књига "Рожанство - запис о поколењима", аутора Добривоја Борчића, а у оквиру 11. Сабора изворне народне песме под називом "Без извора нема воде".

Добривоје Борчић је основ за писање ове књиге нашао у књизи "Рожанство - запис за наслеђе", аутора др Рада Познановића и како сам каже: "Након изласка ове књиге, у делу који се односи на становништво уочио сам извесне недостатке. Поред личног уочавања имао сам и низ примедби од грађана, како оних који су обрађени у књизи, тако и оних који у њој нису били заступљени а требало је да буду. Све сам то бележио, прикупљао нове податке и бележио промене настале после објављивања књиге, а онда осетио потребу да све то објавим у новој књизи..."

Читајући биографије људи који су заступљени у овој књизи наћи ћемо учеснике у устанцима и ратовима, почев од Првог и Другог српског устанка, па преко српско - турских и балканских ратова, Првог и Другог светског рата до недавно вођених ратова на тлу бивше Југославије. И како то рече Ђорђе Пилчевић "Ниједан од ових устанака и ратова није прошао без учешћа Рожањаца у њима." Најмасовније учешће је било у Првом светском рату где је евидентирано преко 200 Рожањаца који су у њему учествовали. У том рату погинуло је њих 125, а рат преживело 84. За многе се не зна када су и где погинули, док су посмртни остаци малог броја дотерани и сахрањени у рожањска гробља. Многи од њих су отишли 1912. остављајући куће и бројне породице, а вратили се 1918. године као хероји, са бројним ратним одликовањима, а затекли куће празне и опустошене...

"Оно што посебно одликује овај рукопис је чињеница да представља својеврсну кратку историју породица и лица која су насељавала село, било да су се задржали дуже или су отишли у друге крајеве земље или у иностранство. То ће у многоме допринети да се сачувају од заборава многи људи, њихова дела и догађаји који су обележили прошлост овог краја, као и да се уоче истинске вредности у животу људи, упознају њихове судбине, подизања и посртања и извуку поуке за будућност," написао је у својој рецензији за ову књигу др Живота Марковић. 

 

фото: Драган Никић