Представљена збирка песама "Царство ждралова" доц. др Мирјане Стакић

 Збирка песама "Царство ждралова" доц. др Мирјане Стакић представљена је у уторак, 31. марта 2015. у Сали Библиотеке. Од укупно 16 до сада објављених књига, ово је четврта по реду збирка поезије Мирјане Стакић, веома читане, тиражне и изузетно популарне песникиње у српској савременој књижевности.

На питање откуда идеја да ова збирка носи наслов "Царство ждралова" ауторка каже: " Ждрал је птица која импресионира својом лепотом. У Јапану је позната као симбол бесмртности, а пошто је уметност бесмртна, ја сам хтела на неки начин да направим симболичну везу између свих ствари које су у животу лепе и вредне. Песме су углавном љубавне и рефлексивне, а подстицај је био све оно што ме је дотицало на бројним путовањима, значи разни детаљи, људска лица, осмех, осећања, све оно што је пролазило кроз мене и што је, на крају крајева, као одјек дало поезију."

Aуторка инспирацију налази у свакодневном животу јер, како каже, за њу писање представља потребу као и дисање.

"Све је код мене ствар тренутка и ствар инспирације. Тренутно пуно путујем и немем времена које је потребно да се посветим некој дужој прозној врсти, али пошто је писање моја потреба и моја професија и мој живот, онда сваки тренутак користим да пишем.Тако су настале и ове песме."

Поред ауторке о књизи је говорио и рецензент, др Раде Вучићевић, који је у својој рецензији истакао да су "све њене песме скројене по укусу и мери и немају ничег сувишног, нападног, неодређеног", а затим је додао да: "Мирјана сигурно спада у сам врх српске поетике и ја мислим, колико то моје професионално поштење допушта, да је ово једна од најбољих књига у овом миленијуму које су изашле, што се тиче поезије. Ту су 82 песме у 9 циклуса, од којих барем десет песама су антологијске, а од тих десетак су барем две песме врхунац у казивању и лирском приповедању, а Мирјана баш тако пише и приповеда. Вероватно је то некаква и интелектуална и поетска зрелина. Она је сада у фази када песничку слику ствара саопштавањем и казивањем онога што види. То је нешто што је једино Чехов могао да уради у светској књижевности..."

Да ово поетско вече прође у што лепшем маниру  помогли су ученици Угоститељско туристичке школе из Чајетине, Марија Чоловић, Неда Луковић и Филип Мишић, читањем одабраних стихова док су за музичку пратњу биле задужене ученице ОШ "Димитрије Туцовић" Александра Чубрак, Јелена и Марија Ђукић.

 

фото: Драган Никић