Представљена збирка песама "Дозивање Бога" Слободана Ристовића

Овогодишња књижевна дешавања у Библиотеци отворена су у четвртак, 22. јануара 2015. године гостовањем завичајног песника Слободана Ристовића и промоцијом његове, петнаесте по реду, збирке песама под називом "Дозивање Бога". 

"Дозивање Бога" своју промоцију доживело је и у Ослу у Норвешкој, а књижевни критичар и публициста из Бризбејна из Аустралије, Драган Тепавчевић, изабрао је ову књигу за свој докторски рад. Он је написао да је Ристовићева последња објављена књига врх његовог дела, али и сам врх онога што је исписано у српској поезији с почетка XXI века. која нема слабог места.

У претходним својим збиркама Ристовић говори о кући и огњишту, о мајци и оцу, о кућној гуји, покушавајући да упозори и заустави пропадање живота и народа коме он припада. Сада у овој књизи покушава да заштити пропадање онога што се зове "генетски код" народа, онај део језика који народ чини народом, а њега песником. Слободан Ристовић Бога дозива на начин на који га дозива свако од нас, прича онако како обичан човек прича са Богом сваки дан помињући га онако, успут кад уздахне. Пише простим, народним језиком, неки од израза које користи су у оптицају још само у руралним срединама у којима се у највећој мери и очувала присност разговора са Богом као са живим бићем. Истовремено, аутор следи и изворно хришћанско веровање  да је доброта највеће богатство, па је тако "Дозивање Бога" је и дозивање доброте у људима. 

    

фото: Драган Никић