Представљена збирка песама "Гласови лета" Мирка Иконића

 У среду, 25. марта 2015. године у Сали Библиотеке представљена је збирка поезије "Гласови лета",професора Мирка Иконића, књижевника из Прибоја. Поред аутора о књизи су говорили наша завичајна књижевница, Мирјана Ранковић Луковић и песник Вујица Бојовић из Пријепоља.

Свој књижевни рад Мирко Иконић је започео управо песмама објавивши две збирке поезије: "Осојнице - отисци" и "Млада делта". Потом је писао есеје, приказе, бавио се и књижевном критиком и објавио неколико књига приповедака.

"Гласови лета" је његова трећа збирка поезије која је настала као плод наталоженог ауторовог искуства и песничког "зрења" које траје већ више од три деценије. Она је својеврсна компилација тридесетак по мотивима разноврсних песама, подељених у три целине: "Рани радови", "Боје зреле рујевине" и "Гласови лета".На питање којом целином је највише задовољан, Иконић је рекао: "То је тешко рећи пошто тај процес још увек траје. Моја прва књига је посвећена завичају и носи назив "Осојнице - отисци". Касније сам објавио збирку песама "Млада делта" у којој су младалачке песме. Ова књига сада носи назив "Гласови лета" и представља неко зрело доба. Надам се да ће Бог бити милостив и неће ме "позвати" да завршим следећу књигу као, рецимо, "Јесење магле".

                  

Завичајна књижевница, Мирјана Ранковић Луковић је, говорећи о Иконићевим песмама, истакла: "Мирко Иконић као писац има бритку мисао и јасан циљ са којим кад дела као писац записује своје емоције, запажања, филозофију живљења, једнако као што и живи без компромиса. Истина је једна и она је његова истина, понекад сурова и горка понекад контролисано страствена, али таква јесте и мора се предочити." Њу ова збирка највише подсећа на "Влтаву", Беджиха Сметане јер су песме такве да описују одрастање песника и развој стила који је на почетку разигран док касније постаје мирнији.

 

Песник Вујица Бојовић се дотакао питања живота писаца у малим местима као и да се песме из збирке "Гласови лета" могу препознати као аутобиографске, а свакако су ту и оне које можемо назвати животном биографијом, о животу интелектуалца, професора књижевности у малом месту.