Премијерна промоција романа "Отуђена" Славице Марић

У атмосфери која је одисала присношћу, љубазношћу и лепотом 17. априла у сали библиотеке премијерно је промовисана друга књига Славице Марић "Отуђена".

О књизи и кроз ово вече, поред домаћина, библиотекарке Љиљанњ Ракић, присутне љубитеље књиге и пријатеље, водио је Зоран Петровић, новинар ТВ "Мелос", а у овој ТВ кући радила је и Славица Марић као новинар, пре него што је постала становница Чајетине. 

Рођена је у Краљеву, и како сама каже, одувек је знала да ће се бавити стварањем и писањем, да ће кроз речи претакати свој и неке друге животе на папир, и ево, са 35 година издаје свој други роман. Своју каријеру је започела као радио водитељ, а касније постаје и уредник на радију. Потом прелази на ТВ екране где ради као водитељ. Након 15 година медијског искуства преусмерава свој живот и креће да остварује свој животни сан да пише и ствара. 

Први роман под називом "Своја или ничија" објављује 2016. године и две године касније, ове 2018, све је обрадовала још једим романом. Роман "Отуђена" нам враћа веру у љубав и људе, у нас саме, у снагу наше воље. Ауторка у свом роману, пратећи живот једне шездесетогодишње жене која се зове Лора,  пратећи њене старе албуме и пратећи маркице са њених кофера, показује да за истинску љубав никад није касно. 

Као и у случају прве књиге "Своја или ничија" рецезент и "Отуђене" је Тони Пердић, књижевник и уредник часописа "Бранковина" из Ваљева.

Говорећи о Славици Марић, и Тони и Зоран су истакли њену упорност у писању и стварању. Кажу да су после прве књиге очекивали да Славица стане јер су мислили да је то био само један излет у свет књижевности, само један женски каприц који је остварила. Са овим другим романом приредила им је пријатно изненађење. 

"Тај први пут је био заиста успешан и мислио сам да ће то задовољити њену страст за писањем. Када ми је рекла да пише другу књигу, нисам очекивао да ће "Отуђена" надмашити први роман, а јесте. То се види и по вама. Иако је Славица ваша, иако је ваш завичајни писац, иако ми је помало жао што у нашем крају није прва промоција књиге, него баш овде у овом дивном храму културе, у овој библиотеци. Надам се да ће и у другим градовима и библиотекама или установама културе бити овако посећена промоција као што је вечерас. После Чајетине планирамо Врњачку Бању, Београд, Крагујевац, Новиу Сад, Краљево...", рекао је Тони Пердић. 

О "Отуђеној" је говорила и сама ауторка: "Главна јунакиња мог романа се зове Лора и ово је њена истинита прича. Она говори о драгоцености породичног албума, колико смо заиста сви срећни докле су сви из тог албума, на тим сликама, око нас. Лора се сећа свог детињства које је живела онако како не би пожелела никоме, али га је преживела. Након тога, у животу не наилази на пут који је посут цвећем, али нам шаље дивну поруку: како од подераних ципела и блатњавих стопала доћи до аплауза и светских метропола", објашњава Славица Марић. 

Колико смо отуђени од других и себе самих, колко људи може да стане у албум успомена, колико ће се подерати ваш кофер и ципеле, шта вам живот носи, колико љубави ни разочарења, колико воље да се усправите, без обзира на препреке, и кренете даље, да ли је могуће живети онако како желите, открићете међу корицама "Отуђене".