Промоција књиге "Историја Југославије у 20.веку" - Мари-Жанин Чалић

 

 

У уторак, 23. јула 2013.године у сали Библиотеке одржана је промоција књиге "Историја Југославије у 20.веку" немачке историчарке Мари-Жанин Чалић.

О књизи су говорили др Милан Ристовић, историчар и господин Зоран Хамовић, главни уредник Издавачког предузећа "Clio".

Ауторка, Мари Жанин Чалић, је редовна професорка на одељењу за историју Источне и Југоисточне Европе универзитета "Лудвиг Максимилијан" у Минхену, на којем је студирала и докторирала. Њено поље истраживања обухвата политичку, друштвену и привредну историју Балкана, национално питање и етничке мањине, немачку и европску политику према Балкану, као и превенцију сукоба.Читалачкој публици у Србији позната је, пре свега, по својој веома цењеној монографији "Социјална историја Србије:1815-1941", затим је 1995. објавила "Рат и мир у Босни и Херцеговини", као и бројне радове на тему национализма и етничког чишћења у региону бивше СФРЈ.

Књига "Историја Југославије у 20.веку" припада серијалу Европска историја 20.века. Ауторка историју Југославије првенствено посматра у широком луку друштвених промена 19. и 20. века. Своју анализу заснива испитивању четири структуралне појаве дугог трајања: националног питања, социо-економске неразвијености, регионалних разлика положаја Југославије наспрам великих сила.

фото: Драган Никић