Промоција збирке песама "Царство ждралова" доц. др Мирјане Стакић

 

У уторак, 31. марта 2015. са почетком у 19.00 часова, у Сали Библиотеке одржаће се промоција збирке песама "Царство ждралова" доц. др Мирјане Стакић.

Доц. др Мирјана Стакић рођена је у Владичином Хану 1973. године. Завршила је Филолошки факултет, звање доктора дидактичко - методичких наука стекла је на Учитељском факултету у Ужицу. Доцент је за ужу научну област Методика наставе српског језика и књижевности на учитељском факултету у Лепосавићу. Била је вишегодишњи члан редакције и уредник књижевног часописа Међај. Бави се књижевним и научним радом, а пише и белетристрику. Објавила је више од четрдесет књижевнокритичких и научних радова и учествовала на преко двадесет међународних научних скупова и конференција у земљи и иностранству. Члан је Удружења књижевника Србије.

До сада је објавила укупно 16 књига од тога: књиге белетристрике: Лирска исклизнућа на зиду fb (кратка проза), Домишљања: антологија дечјих песама, романе: Николај, Ханина кћи, Анина прича, хајдучица, Изгубљене душе, Кисело грожђе и књиге поезије: Самовања, Мандрагора, Ноћне птице и Царство ждралова

Мирјана Стакић је у "Царству ждралова" сакупила 80 необичних песама, сврстаних у 9 занимљивих циклуса. Како у својој рецензији истиче Др Раде Вучићевић, "све њене песме су скројене по укусу и мери, која нема ничег сувишног, нападног нејасног, неодређеног..."

"Ишчитавање поезије Мирјане Стакић читалац доживљава као прелиставање интимног дневника једне несвакидашње, изузетно проницљиве, образоване личности, која за све што се у њеном окружењу догађа има свој коментар, тумачење, објашњење...Њени стихови су диван спој речи, музике и мисаоног значења које читаоцу оставља довољно простора да слободно доживљава властиту песничку слику, независну од времена и простора у коме та узајамност настаје и ствара се", истиче Вучићевић.

Песме из "Царства ждралова" су настајале у свакодневном животу, у најобичнијим и најнеобичнијим ситуацијама у животу песникиње.