Промоција збирке песама "Епитаф бесмртнима"

У четвртак 21. фебруара, на  Међународни дан матерњег језика, у библиотеци „Љубиша Р.Ђенић“ одржана је промоција књиге „Епитаф бесмртнима“ ауторке Тоње Жлебич.

Тоња Жлебич, млада песникиња и будућа докторка из Зрењанина, представила је публици у Чајетини своју прву збирку песама „Епитаф бесмртнима“. Ова књига драгоцени је прилог култури сећања на хероје Великог рата. Изашла је прошле, 2018. године, када је увелико по целом свету обележавана стогодишњица Великог рата, у коме је мала Краљевина Србија била на удару моћне Аустроугарске царевине.

Главни мотив у збирци песама је Први светски рат, осликан кроз портрете српских хероја али и савезника Србије из тих  судбоносних година. Обузета осећајем захвалности и наклоњености према јунацима који су пре једног века  жртвовали своје животе за отаџбину, настала је Тоњина прва збирка песама “Епитаф бесмртнима”. Млада песникиња посвећује песме великим јунацима: војводи Путнику, Мишићу, Бојовићу, Степановићу, затим највећој хероини у историји ратовања: Милунки Савић, али и савезнцима: Рудолфу Арчибалду Рајсу, Едварду Рајану...

Поред ауторке Тоње Жлебич, допринос овој промоцији дала је и завичајна песникиња Мирјана Ранковић Луковић, која је посебно истакла песнички сензибилитет песникиње, као и патриотизам којим одишу њени стихови.

Ово вече, улепшали су и ученици ОШ "Димитрије Туцовић", који су својом песмом пратили родољубиве стихове, које је говорила Мирјана Лопин Дризо.

Најпосле, у једном су се сви сложили: Тоња Жлебич, иако лекар у срцу, песник је у души и пред њом је блистава будућност родољубивог писца.