Стручни скуп у Чајетини

                         

                              
      У Чајетини је 5 и 6. децембра, у библиотеци "Љубиша Р. Ђенић" одржан стручни скуп библиотекара под називом "Да буде СПБ. Интернет у библиотеци ( срб. Домени и интернет у библиотекама)" . На скупу је учествовало 48 библиотекара из Новог Сада, Београда, Великог Градишта, Јагодине, Ниша, Чачка, Ужица, Валљева, Пожеге, Прибоја, Нове Вароши, Љига, Чајетине, Вишеграда...Поред учесника скупу су присуствовали и председници Библиотекарског друштва Србије и Друштва библиотекара Републике Српске, али и први људи локалних средина  које подржавају овакве видове унапређења квалитета културног живота.
     Анимирање и оснаживање јавних библиотека у Србији да активно користе Интернет и промовишу срб. домен на Интернету је био циљ скупа.
     Поздрављајући учеснике скупа, испред домаћина библиотеке " Љубиша Р. Ђенић, директорка Снежана Ђенић говорећи о значају и културно историјској баштини ћириличног писма истакла је: " Отуда овај семинар има важан задатак да покаже како су погрешна уверења да интернетне подржава наш језик и нашу ћирилицу и да на њему нема места за културе малих народа. Надам се да ће у вашим научним радовима, саопштењима и предавањима, бити конкретних упуставака могућности примене и афирмацији српског, ћириличног писма у савременим технологијама, првенствено интернету, као глобалној мрежи, која је отворила широке могућности уласка у информациону цивилизацију, односно информационо друштво."
     Првог дана у пленарном делу излагали су Војислав Родић, председник Конференције суоснивача РНДИС-а детаљно је упознао присутне о томе како је дошло до. срб. ИДН домена, затим Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда и председник БДС, говорила је о значају интернета за библиотеке,Тања Милошевић, координаторка Центра за проучавање информационих технологија је детаљно образложила методе комуникација, Драган Сајић , директор пројекта " Стара магаза"упознао је присутне са применљивости пројекта у делатности библиотека и на крају првог дана Мирко Марковић, председник УО Интернет клуба и библиотекар саветник у свом излагању је упознао присутне сда истраживањима Интернет клуба на српском језику. Дат је и осврт на законску регулативу и технолошка решења имплементације ћирилице на глобалну мрежу у релном окружењу.
    Посебно признање за дугогодишњу сарадњу уручено је Драгољубу Новаковићу, библиотекару из Чајетине.
    Другог дана одржан је Округли сто на коме су обрађиване теме о утврђивању потреба , ресурса, могућности деловања али и стандарда наступа библиотека на Интернету.Посебно је коментарисана приступачност корисницима интернета, стална доступност библиотечких база и дискутовало се о употреби друштвених мрежа у јавним библиотекама, као и лична виђења како би требало да изгледа и шта да садржи библиотечки сајт. На основу изложених искустава и могућност на библиовебу усвојени су закључци скупа који ће бити реализовани у реализацији пројекта.