"Тајна искре" Данице Богојевић

Прва промоција прве књиге Данице Богојевић одржана је 21. децембра у библиотеци "Љубиша Р. Ђенић", а реч је о роману "Тајна искре", жанровски епским, фантастичаном, историјском делу чија је суштина трагање за истином, љубави, о постојању.

"Студирала сам археологију, обожавам писање, трагам за собом и истражујем и то је био спој који је изнедрио ову књигу за коју сам, са поносом могу рећи добила и награду "Врата књиге", издавачке куће Порталибрис."

У осамнестом веку група заљубљеника у старине проналази збирку идола, за које ће се касније утврдити да припадају старословенском граду Ретри и чувеном истоименом храму. У трку за необичним благом упушта се руска Царица Катарина, али и гроф Јан Потоцки који на крају у тој несвакидашњој игри односи победу, али ту баш и почињу његови проблеми. Пошто сумња да најбитнији део збирке недостаје, статуа Богиње Живота, а у току је и рат између Пољске и Русије, поседовање статуе постаје питање живота или смрти.

Роман нас води кроз три различита века а јунаке повезује Богиња Живота или Искра: X век и рат између Германа и Словена, XX век распад тадашње СФРЈ и средишњи слој чији је носилац прича о грофу Потоцком.

Ретра и њен храм у току битке изгоре до темеља, земља из X века нестаје током ноћи, међутим остаје идеја о неопходности рађања човечности у временима најтежих друштвених криза и превирања. Потрага за Искром тако постаје симбол свих наших борби и тежњи да будемо бољи, човечнији и истрајнији.

Оно што је недостајало нашој књижевности је фикција нашег. Даница је, не користивши западне легенде, артефакте, већ словенску митологију и праве историјске личности отворила врата за оно што је нама до сада било непознато, назначила да то постоји и да би то требало истражити, да треба откривати оно најљудскије у нама, без обзира ко си и одакле си. "И сви трагају за Искром, или ИСКРОМ. То је оно што нас заправо чини људским бићима."