У Чиготи представљен роман "Ла сан пареј" Милисава Савића

  

     У малој сали Специјалне болнице Чигота 28. јула је представљен роман "Ла сан пареј" Милисава Савића. Ова књига је у веома јакој конкуренцији, побрала већину гласова освојивши престижну књижевну награду "Меша Селимовић" за 2015. годину.

    У роману "Ла сан пареј", мистерији љубави и путовања сагледаној кроз призму уметности ренесансног човека, супростављена је реалност српске несрећне историје у којој се дешавају беспотребни ратови и избеглиштва. Кроз приче, снове, писма, есеје, коментаре, фусноте и друге белешке уоквирене бројем десет, Милисав Савић је исписао роман који у основи носи интригантну причу, зачињену многострукошћу коју стварни живот у суштини чини.

     "Ја лично мислим, а не кажем да сам написао такве књиге, да добра литература треба да у нама узбурка крв и да нам донесе несаницу. Ја инсистирам, као и већина модерних писаца, на учешћу самог читаоца у рецепцији дела. Дакле, моја књига не зависи само од мене. Ја можда дајем један материјал у који би читалац требало да се учита и да доста тога допише у својој глави. Ако сам то успео, онда је то добро", каже Милисав Савић.

     Резултат необичног стила приповедања и ауторовог замешетељства саме приче је награда "Меша Селимовић" којом би се подичио сваки писац. Ипак, Савић открива да је, након две пропуштене награде, није очекивао.

    "Ја сам од оних писаца који сумњају у оно што ради. Неки кажу, а то је Платон први рекао, да је и тзв. несвесно важно у стварању. Није литература математика да све испланирате и није литература само рад, јер ви морате имати у себи нешто даровито, нешто мало померено, лудачко, да би испала добра књига."

    Живећи две године у Фиренци где је предавао српскохрватски језик, опчињен лепотом предела али и уметничко историјским вредностима Тоскане, писац део романа, кроз путописни запис, смешта управо тамо.

     "Моја се прича дешава деведесетих година кад баш овде и није било лепо код нас, и ја сам хтео да направим једну контрастну слику: Рај и Пакао. Ако је овде био рат и ако је овде то личило на један Пакао, мој главни јунак бежи из тог Пакла - као Данте и стиже, можда не директно у Рај, али у једно Чистилиште, које представља Тоскана. Ти контрасти светлог и тамног, лепог и ружног се смењују".

     За свој рад Милисав Савић је прошле године добио награду "Видовдански витез српске књижевности" коју додељује општина Чајетина. О њој писац каже:

     "Драго ми је што сам добио ту награду јер су је добили врло значајни писци, и не само писци већ и значајни сликари, глумци, лекари итд, тако да се ја заиста са поносом придружио њима. Могу да кажем да сам оправдао поверење овог жирија и наградом "Меша Селимовић". Када сам добио награду "Меша Селимовић" из кабинета Вашег председника општине ми је стигла једна порука у којој он каже да је њему драго - што је јако лепо - што сам и ја носилац награде "Витез српске књижевност."

       Аутор текста: Мирјана Ранковић Луковић, фотографија: Златиборпрес