Ужички "Славуј" представљен чајетинској публици

 

У уторак, 11. јуна, чајетинска публика имала је прилику да по други пут у својој средини поздрави младу  песникињу из Ужица, Нађу Ђоковић. Након  прве збирке под насловом „Четири ватре“, у библиотеци „Љубиша Р.Ђенић“ синоћ је промовисана и друга Нађина књига поетичног имена „И запева славуј- доба свитања“.

Друга књига Нађе Ђоковић је лирски колаж састављен од 76 песама и кратких прича. Кроз њих нам ова песникиња приказује свет виђен њеним очима и запитаност над оним битним животним загонетањима која, разрешена, доносе мудрост древних.

„Ми у поезији коју волимо заправо видимо и одраз нашег бића и проналазимо нешто у њој, проналазимо себе и проглашавамо је својом показујући тако, на делу, један чаробан састојак уметности, а то је способност песника да оно што је лично претвори у универзално, тако да оно поново постане лично,“ рекла је о песникињи и њеном делу доц. др Мирјана Стакић која је  рецензент књиге. „Доба свитања је, заправо, доба љубави јер је љубав централна тема и мотив ове књиге, циљ беспућа људског живота који чини да човек не мора да гледа високо да би видео Бога“.

„И запева славуј“ је збирка која, пре свега, слави љубав у свом најчистијем облику, а Нађа се при том труди да је сагледа из свих углова и перспектива.

„Трудим се да пишем и из женског и из мушког рода. Ту се понегде нађе и нека родољубива, филозофска, али претежно мисаона и љубавна поезија“, објашњава нам песникиња. „Назив друге збирке је „И запева славуј – доба свитања“, што симболично представља мој песнички процват, тј. свитање у мом песничком севту. До некле сам и зрелија што се писања тиче, а очигледно и година, тако да куд год одлетео овај славуј, ја сам срећна“, додаје она.

Нађа Ђоковић није само талентовани писац, већ се бави и глумом, беседништвом, уметничком фотографијом, а своје песме вешто компонује и пева, што је показала чајетинској публици. Вече су учинили потпунијим и шареноликим гости  песникиње, глумци: Биљана Здравковић, Јанко Радишић, Биљана Прокић, песникиња Милена Чантрак и Урош Шуњеварић који се побринуо за инструменталну пратњу.