Висине са Драганом Рајбловић, ауторком књиге "Мој Еверест - Сан и јава"

У сарадњи са планинарским друштвом "Александар Џавовић" из Чајетине, библиотека "Љубиша Р. Ђенић" уприличила је 25. јула, промоцију књиге "Мој Еверст - Сан и јава", а аутор књиге је Драгана Рајбловић, прва жена са Балкана која се попела на највиши врх света. 

Драгана Рајбловић је прва чланица експедиције која се попела на Еверст (8850 м) и која је своје лично искуство преточила у књигу. Књига је уједно и путопис и планинарски приручник. И не само Еверест, у књизи је описан и успон на Чо Оју (8200 м), шести врх света. Књига је представљена као дневник у коме је описано непроцењиво искуство. Изнето је доста историјских података о Непалу, Тибету, односима са Кином, начин живота и део њихове културе. Изнете су и мало познате чињенице о Евересту којег зову Чомолунгма, што значи Божија мајка земља. 

"Док се чује благи звук ветра, чини ми се као да ме још више успављује, очи ми се опет затварају и опет страшно дрхтим. И тек што одлутам из стварности тргнем се по ко зна који пут и онда све у круг и све из почетка. Око мене је све пусто, нема још никога од мојих, сама сам", записала је Драгана Рајбловић. Великом броју присутних у библиотеци испричала о својим припремама за експедицију, начину пењања на Еверест, силасцима до базних кампова, страховима и одушевљењу када се поново крене горе, када се са члановима свог тима препуштате одмору, када вас други бодре и када превазиђете све психичке и физичке препреке до врха.

Коначно: "Врх!!! Тај дуго сањани и жељени врх!!! Сви се предају молитви и захвалности Богу. Колико је брзо прошло тих 45 минута на Евересту. Толико труда, а... У праву је био песник који пева - Ништа се не оствари док се прво не одсања -, али је у праву и Берђајев када упозорава - Човек не треба да научи само да се пење, већ и да силази." 

У рецензији Слободан Гавриловић, социолог, је записао: "Нисам се до сада сретао са оваквим рукописима, ретко и са оваквом литературом, зато је и за мене био изазов како ћу све доживети, видети, осетити. После читања могу мирно рећи: ја сам богатији човек. Богатији сам за једно ново искуство, за нова сазнања, за редак сензибилитет који тексту даје додатне вредности. Од етике ка естетици. Од планине ка човеку. Од човека ка природи. 

Интересантан, занимљив, информативан и са израженим сензибилитетом описан успон на Еверест. Из искуства једног планинара, али и из срцаи ума једне жене. Сјајан текст." 

Заиста,  оно што краси Драгану Рајбловић је чврстина, упорност, крхко тело али челична снага, успех, истрајност, тананост осећања... све те особине прелиле су се у "Мој Еверест - Сан и јава."

О целој експедицији, о члановима, о природним лепотама, о Евересту... присутни у библиотеци су могли видети и у филму који је пратио ову промоцију.