Библиотека данас

Библиотека "Љубиша Р. Ђенић" данас је смештена у једну од најлепших и најстаријих зграда у вароши, која је подигнута 1910. године за потребе Основне школе и због својих споменичких вредности стављена под заштиту Завода за заштиту споменика културе Краљево.

У овом прелепом простору у самом центру Чајетине, на 600м2 смештен је књижни фонд од преко 40 000 књига. Научно, дечије одељење и читаоница свакодневно пружају могућност за миран рад у тишини овог старог здања, прекривеног патином преживелих времена. Сала Библиотеке је место окупљања љубитеља књиге, стваралаца, књижевника, уметника, учесника концерата,семинара и других едукативних програма.

Како је ова Библиотека својеврсни центар културе где се не прави разлика међу облицима културног испољавања, тако се овде култура схвата као исконска потреба која даје особену врсту лепоте кроз слободно испољавање стваралачког духа.

Библиотека је добитник угледног друштвеног признања "Капетан Миша Анастасијевић" за 2013. годину, за постигнуте резултате у изградњи привредног амбијента Златиборског округа и Србије, а у категорији "Најбоља установа у области културе Златиборког округа".

Библиотека