Изложба фотографија Немање Богдановића "Италија какву још нисте упознали"

У четвртак, 1. септембра 2022. године, у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“ отворена је постхумна изложба фотографија Немање Богдановића „Италија какву још нисте упознали“. Поставка је настала у протеклој деценији и представља делове Италије, онако како их је рано преминули аутор овековечио својим мобилним телефоном. Посетио је 18 италијанских регија, обишао више стотина места, а при чему је прешао пут од тридесет хиљада километара.

ИЗЛОЖБА ГРАФИКА КАПЛАН

У четвртак, 17.02.2022. у Галерији Културног центра Златибор отворена је изложба графика, аутора Драгољуба Каплановића-Каплана. Изложба ће трајати до 3.3.2022.

Драгољуб Каплановић-Каплан рођен је 1963. године у Новој Вароши, а основну и средњу школу завршио је у Ужицу. Сликарство је дипломирао 1987. године на Академији уметности у Новом Саду, у класи професора Јована Ракиџића. Излагао је на више самосталних и групних изложби у земљи и иностранству. Живи и ради као сликар и професор цртања и сликања у Ужицу. 

Изложба слика Душана Старчевића

У уторак, 01.02.2022. у Галерији Културног центра Златибор, отворена је изложба слика Душана Старчевића, у организацији Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ и ТО Златибор. Изложба ће бити отворена за посетиоце сваког радног дана од 10 до 17 часова, до 15. фебруара 2022. 

Душан Старчевић је рођен 1950. године у Ужицу. Дипломирао је  1984. године на Академији уметности у Новом Саду, на Одсеку за сликарство. Члан је УЛУС-а.

60 година од добијања Нобелове награде Иве Андрића

Пре шездесет година, дана 10.12. 1961. наш талентовани писац и цењени дипломата, Иво Андрић, добио је Нобелову награду за књижевност, за „епску снагу“, како стоји у образложењу о додели награде, „којом је обликовао мотиве и судбине из историје своје земље“.  

Отворена изложба дечијих радова

У Галерији Културног центра на Златибору, 5.новембра 2021.године у 19 часова, отворена је изложба дечјих радова, насталих у оквиру ликовних радионица „Илустрација омиљене књиге“ и „Новембарски експонат“. Изложбу је отворила уметница Андријана Андријашевић, захваливши се деци на радовима и свим присутнима, који су дошли на отварање изложбе.

Изложба "Прота Радосав Симић - српски духовник, неимар и добротвор"

Поводом стотридесетогодишњице рођења протојереја ставрофора Радосава Симића, Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ приредила је изложбу под називом „Прота Радосав Симић – српски духовник, неимар и добротвор“  ауторки Снежане Ђенић, историчарке и директорке Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини и Босе Росић, етнолошкиње. Изложба је отворена 17. августа, 2021. године и може се погледати до краја месеца  у Галерији Културног центра Златибор. 

Отворена изложба у част Божа Ковачевића

Изложба слика, фотографија и рукотворина “Са Божом од београдског видиковца до Златибора”, на којој су представљена дела уметника, чланова Удружења Ужичана у Београду, отворена је 29. априла у галерији Културног центра Златибор. Повод је десетогодишњица смрти најпознатијег златиборског сликара Божидара Божа Ковачевића.

Изложба фотографија "Књига, јесен и ја на Златибору"

Фото Конкурс "Књига, јесен и ја на Златибору" је затворен 20.12.2020. Пријавило се 38 учесника из 12 различитих насеља и градова (Чајетина, Златибор, Сирогојно, Крива Река, Мачкат, Земун Поље, Чачак, Ужице, Рашка, Смедеревска Паланка, Прибој, Москва). Сви учесници су се потрудили да својим маштовитим ангажовањем обележе ову необичну јесен, коју ће свет памтити по пандемији корона вируса. Поред индивидуалних пријава, на Конкурсу су учествовали и О.Ш. "Димитрије Туцовић" из Чајетине и са Златибора и О.Ш.

Отворена изложба слика из фонда библиотеке "Љубиша Р. Ђенић"

Јуче је, 17.11.2020. године, у галерији Културног центра на Златибору, отворена изложба слика из уметничке збирке библиотеке "Љубиша Р. Ђенић", из Чајетине. Изложба је отворена без присуства публике, али ће сви заинтересовани моћи да је посете, до краја новембра, у термину између 10 и 17 часова, у групама до 5 особа и уз обавезно ношење маски.
 
Циљ ове изложбе је да се љубитељима ове врсте стваралаштва, прикаже део збирке коју чајетинска библиотека поседује, као репрезентативан пример квалитета и богатства ликовног опуса врсних стваралаца, којима се библиотека поноси. 

Изложба "Рујански старешина Јован Мићић"

У среду, 4. марта, 2020. године, у Галерији Kултурног центра на Златибору, отворена је изложба „Рујански старешина Јован Мићић, од хајдука до сердара, од сердара до заточеника Гургусовачке куле“,  чији је аутор Снежана Ђенић, директор Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“, историчар и виши кустос.  Посетиоци ће до 1. априла имати прилику да се подсете или да науче најбитње детаље везане за ову историјску личност, која је одиграла веома важну улогу у једном историјском тренутку у Србији.