Галерија Љубише Р. Ђенића-први део

Како је Љубиша Р. Ђенић обавио посао Вука Караџића

Ретко ко зна да је Златиборац Љубиша Ђенић из Чајетине за енциклопедију Југословенског лексикографског завода обрадио преко 900 појмова – одредница. Вук Караџић је заобишао златиборски крај када је прикупљао народне умотворине, па их је Златиборац Љубиша прикупио и обрадио. Рукопис је понудио Ужицу, али је две године рукопис чамио у некој фиоци, па га је он љут узео и послао у Београд Етнографском музеју, који га је у целости објавио после месец дана.

Фебруарска дешавања у чајетинској библиотеци

Библиотека „Љубиша Р.Ђенић“ је од почетка године својим читаоцима понудила велики број нових наслова, културно-едукативне садржаје за децу, промоције. Књиге и даље пристижу,а у фебруару  грађани чајетинске општине могу очекивати још лепих дешавања.

Након Београдског сајма, библиотека „Љубиша Р.Ђенић“ обогатила је свој књижни фонд за око 1750 књига међу којима је мноштво популарних наслова за децу и одрасле. Исти наслови се могу наћи и у издвојеном одељењу на Златибору.

Монодрама "Пу спас за све нас"

03. фебруара 2020. године, у организацији Специјалне библиотеке Чиготе и Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић", одиграна је монодрама „Пу спас за све нас“, по мотивима дневника Диане Будисављевић, а у извођењу Јелене Пузић. Програм је водила Мирјана Црнчевић, библиотекар Специјалне библиотеке Чиготе.

Промоција књига "Хладни рат" и "Божанствени безбожници 1"

У Суботу, 01. фебруара 2020. године, у Малој сали Чиготе, у организацији Специјалне библиотеке Чиготе и Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић", одржана је промоција књига "Хладни рат", Мухарема Баздуља и "Божанствени безбожници 1", Сање Домазет. Програм је водила Мирјана Црнчевић, библиотекар Специјалне библиотеке Чиготе.

Промоција књиге "Знаменити професори Ужица"

 

У четвратак, 30.01.2020. године, у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“, одржана је промоција књиге Слободана Радовића, „Знаменити професори Ужица“.  Осим аутора, на промоцији су говорили представник издавача, Историјског архива у Ужицу, Жељко Марковић, Драган Новаковић, професор у пензији и одломке из књиге је читао Жарко Божанић.  Љиљана Ракић, библиотекар, је водила програм и оживела је поједине делове књиге, које се тичу три даме, три истакнуте професорке ужичке Гимназије.