Одржана промоција књиге "Етнографско стваралаштво Љубише Р. Ђенића Рујанског" Слободана Гавриловића

 

                      Сала библиотеке "Љубиша Р. Ђенић", у четвртак 26. новембра 2015. године, била је врло посећена. Повод је био представљање књиге "Етнографско стваралаштво Љубише Р. Ђенића Рујанског", аутора Слободана Гавриловића. Са задовољством, Библиотека је подсетила на једно од многих интересовања човека који је имао немерљив допринос за ширење читалачке културе овог краја, а чије име Библиотека данас носи. Поред аутора, о значају етнографског стваралаштва Љубише Р. Ђенића говорила је и Боса Росић, етнолог.

 

 

                      Слободан Гавриловић је ову књигу написао давне 1984. године, да би је без икаквих интервенција објавио 31 годину касније. Између осталог, аутор је подсетио публику како је Пујо са пуном торбом књига посећивао чајетинску пијацу и делио их на читање сељацима, који би му следећим доласком те прочитане књиге враћали. "Данас када се постави питање културног идентитета, ја само кажем: људи, прочитајте дела Љубише Ђенића и видећете шта је то наш идентитет", такође је истакао аутор.

 

 

                     Боса Росић је скренула пажњу на Љубишин допринос ширењу науке међу породицом Ђенић. Традицију бављења науком, наставља Милисав Ђенић, који данас важи за веома угледног српског историчара, а њихово дело наставља Љубишина унука, садашња директорка Библиотеке, Снежана Ђенић.

                     За изузетан допринос српској култури, Љубиша Р. Ђенић је добио многе награде и признања, од којих је свакако највећа Вукова награда, коју је добио 1964. године, први по њеном успостављању.

 

 

Одржана промоција књиге "Једноставне приче" Лазара Ристовског

У  суботу 7. новембра 2015. године, приређена је промоција књиге Једноставне приче Лазара Ристовског у Малој сали Специјалне болнице Чигота.

Поред ове збирке прича, која је за кратко време доживела треће издање, Лазар је написао романе Бело одело и Како сам добио Оскара. Сам аутор, говорећи о потреби да поред остварене глумачке каријере постане писац, истакао је потребу за ауторством. Наиме, објаснио је да се глумци третирају углавном као извођачи, док је књига његов целокупни уметнички производ, и као таква се идентификује са њим. Тиме је подсетио на непролазност писане речи и самим тим писца. У писању је користио своје богато глумачко искуство. Из своје потребе да се осами из света филма, открио је таленат за приповедањем, тако да намерава да се још више окрене свету књижевности.

„Приповедач, а ја то желим да будем, мора да влада уметношћу посматрања. Место, ложа из које се свет најбоље види је усамљеност.

Моје приче су једноставне, истините и људске. У њима су туга и хумор помешани као и у животу. Ако их будеш читао отвореног срца, верујем да ћеш пронаћи и себе у некој од њих.“
 

 

 

Промоција књиге " Једноставне приче" Лазара Ристовског

 

 

    Специјална библиотека Чигота на Златибору и библиотека " Љубиша Р. Ђенић" из Чајетине, љубазно Вас позивају на промоцију књиге " Једноставне приче" Лазара Ристовског. Промоција ће се одржати у суботу, 7. новембра 2015. године у 19 часова у Малој сали Специјалне болнице Чигота на Златибору.

    " Једноставне приче" су збирка прича о необичним људима и свакодневном животу. Познати глумац, редитељ, а сада и писац, Лазар Ристовски каже да је приче покушао да исприча на једноставан начин, онако како су се некада писале и причале приче, у време када није постојала телевизија и интернет.

     О књизи ће говорити Лазар Ристовски, а програм води Мирјана Црнчевић, библиотекар Специјалне библиотеке Чигота.

Ђаци првог разреда постали чланови Библиотеке

 

    Библиотека "Љубиша Р. Ђенић" је 13. октобра постала богатија за 138 чланова и нових читалаца. И ове, 2015. године, ђаци првог разреда са територије општине Чајетина, бесплатно су учлањени у Библиотеку.

     Већ традиционално, запослени у Библиотеци, су интересантним, занимљивим програмом показали и објаснили деци шта је библиотека и како се треба понашати у овој установи. Кловнови Мирко и Немирко су два добра друга, али им сама имена кажу какав је који. Немирко је несташни, безобразни кловн који виче у библиотеци, библиотекарку зове "библиотетком", старијима се обраћа са ти, своје другарице назива "кобајаги свезналице и безобразнице", а кловн Мирко и девојчица Дана су добри и пристојни и покушавају да објасне Немирку и деци како би требало да се понашају сви када отворе врата ове установе културе.

 

       Првацима из Мачката и Чајетине обратила се библиотекарка, Љиљана Ракић која им је објаснила шта их све очекује у Библиотеци и које књиге су најбоље за њихов узраст. Марија Јеремић, као представник Општине Чајетина, говорила је надахнуто о пријатељству, другарству као о најлепшим животним искуствима, као и о школским данима где се ова пријатељства почињу да стичу.

     На крају су сви заједно отпевали неколико песама и завршили песмом "Кад си срећан".

    Ученике са Златибора и Чајетине  такође су дочекали кловнови и девојчица. У име Општине Чајетина обратио им се Милоје Рајовић, председник Скупштине, говорећи им о предностима вредног и марљивог учења и стицања знања и подстицају који Општна Чајетина чини награђујући најбоље ученике и студенте. Затим су као и претходној групи, подељени пакети које је обезбедила Општина и чланске карте Библиотеке.

    Прваци су показали свима да су већ стекли одређена знања. Излазили су на бину, рецитовали и заједно певали дечије песме са кловновима, девојчицом, учитељицама и запосленима у Библиотеци и Општини.

   

 

Ужичке кириџије и рабаџије аутора Данила Станојевића

      У пуној сали Библиотеке, у четвртак, 1. октобра, одржана је промоција књиге " Ужичке кириџије и рабаџије" чије је аутор Данило Станојевић. Подржавајући културну баштину и историју златиборског краја као издавач ове књиге појављује се библиотека " Љубиша Р. Ђенић" из Чајетине. Књига је издата крајем августа 2015. године.

     Данило Станојевић се и овом књигом представио као искусни хроничар, истраживач и првенствено као заљубљеник у свој завичај. То, да обожава свој крај и људе доказао је дугим истраживачким радом, бележећи и скупљајући материјал, склапајући га у једну питку, лако читљиву целину, тако да " Ужичке кириџије и рабџије" представљају један мали подсетник и споменик овим занатима и људима који су се њима бавили.

    Данило Станојевић је добитник Октобарске награде града Ужица за 2014. годину коју је добио за изузетне резултате и допринос у проучавању завичајне историографије и антропогеографије. Своја дела објављује у " Ужичком зборнику", " Историјској баштини" и " Пожешком годишњаку". Аутор је књига : " Љубање и Збојштица" ( 2003), " Топаловићи у Скржутима" ( 2008), " Златиборци у војсци Кнежевине Србије 1815 - 1878" ( 2008), " Стојановићи из Криве Реке на Златибору " ( 2010) и " Становништво Златибора у 18. и у првој половини 19. века " (2013). Коаутор је књига " Летопис основне школе у Љубањама " ( 1999) и " Синђићи у Стапарима, Биосци и Овчињи" ( 2006).

 

     

     Рецензент др Илија Мисаиловић истиче: " Највећа вредност рада су теренска истраживања која је аутор забележио од ретких казивача и тако их сачувао за будуће генерације. Записао је и многе кириџије и рабаџије по златиборским селима који су својим мукотрпним радом издржавали породице и спашавали су их од глади која је била стална претња многим планинским домаћинима. На тим честим путовањима дешавале су се разне згоде и незгоде које су сачуване у бројним анегдотама које показују домишљатост и сналажљивост златиборског сељака."

     Програм представљања књиге " Ужичке кириџије и рабаџије" био је добро осмишљен и шаренолик. Поред аутора Данила Станојевића и рецензента др Илије Мисаиловића који су говорили о књизи, присутни су могли уживати у звуцима фруле и добрих старих српских песама које је изводио Огњен Брковић, ученик из Шљивовице, здравичар Милован Мића Стојановић обратио се присутнима добром здравицом, а анегдоте које је записао аутор и делове из књиге презентовала је Мирјана Лопин Дризо.

     Библиотекарка, Љиљана Ракић, на крају дружења је рекла: " Књигом " Ужичке кириџије и рабаџије" Данило Станојевић подигао је најлепши писани споменик свим кириџијама и рабаџијама ужичког краја. Исцрпним истраживањима, успео је да прикупи податке о овим великим " обичним" људима. Ово је хроника једног времена и људи о њему..."

Предавање " Породица - како је сачувати, отац љубави и поверења"

      У сали Библиотеке, 22. септембра 2015. године представљена је књига "Породица - како је сачувати, отац љубави и поверења" Недељка В. Јовића. Аутор, Недељко Јовић, дипломирани психолог из Београда, говорећи о овој књизи одржао је и предавање на исту тему, која је у сваком случају врло актуелна и важна и данас иако је књига изашла 2010. године. Акредитацију за предавање је одобрио "Завод за унапређење образовања и васпитања" при Министарству просвете.

     Професор Владета Јеротић написао је рецензију за ову књигу, у којој је истакао пуну вредност ауторовог дела, с обзиром на неопходност обнове породице данас, обзиром на актуелност нових односа мушкарца и жене у савременом друштву, самим тим и у односу на децу и урушавање породице као основне ћелије друштва данас. Професор Јеротић каже: " Када Недељко Јовић с правом пише да "...деца траже хероја јер им је потребан ауторитет", поставља се тешко питање, како ће данашњи родитељи, несигурни у себе и у љубав другог партнера, пружити своме детету, у раном детињству ( најкасније до пете године ) слику хероја стварног ауторитета, када га они сами не поседују? На основу личног искуства аутора и његове хришћанске вере, тек квалитетним обнављањем хришћанског живота  у савременој породици - наручито у тој породици обновљена улога О(о)ца, једино је јемство обнављања квалитетне породице у будућности."

      Недељко Јовић је провео присутне кроз различите теме говорећи о браку, љубави, вери, о оцу као учитељу, хранитељу, као свецу и закључио да истинско очинство лежи у љубави и одговорности. Највећи акценат је стављен на веру, али не само у себе и самоспознају, већ хришћанску веру, " ...као најзначајнији део на вертикали Крста, на чијем је врху владао Бог..."

     Библиотекар, Љиљана Ракић, заокруживши ово предавање и дискусију која се развила, навела је Јовићеве речи: " Прихватање одговорности за друге, посебно за оне који су преслаби да се брину о себи, брига за њихову духовну и телесну добробит укорењена у љубави лишеној себичности - такво је очинство круна мужевности, знак зрелости мушкарца. "

"Песничке ватре златиборске" и песници гости Библиотеке

 

     Манифестација " Песничке ватре златиборске" представља део програма 52.- их Београдских међународних сусрета писаца које организују Удружење књижевника Србије, Културно-просветна заједница Србије, Туристичка организација Србије и предузеће за производњу филмова " Маја филм". Овогодишњи песнички сусрети посвећени су јубилејима познатих песника и књижевника : 750 година од рођења Дантеа Алигерија, 200 година од рођења Људевита Штура, 100 година од рођења Милутина Ускоковића и Бранка Ћопића. Главно дешавање је у суботу на Шуматном брду на Златибору, а 18. септебра гости библиотеке били су песници : Милунка Митровић из Косјерића, Будимир Дубак из Црне Горе, Наташа Швикарт Жумер из Словеније, Драган Мраовић из Београда, Захарије гало из Италије, Мирјана Ранковић Луковић из Чајетине и Хајдер Ергулен из Турске. 

     Ученици ОШ " Димитрије Туцовић" и Средње угоститељско - туристичке школе су могли да чују како песници казују своју поезију. У Библиотеци су се чули стихови на италијанском,турском, словеначком и наравно српском језику.

 

Породица, како је сачувати, отац љубави и поверења

Библиотека "Љубиша Р.Ђенић" љубазно Вас позива на предавање и промоцију књиге "Породица како је сачувати, отац љубави и поверења" аутора и предавача, психолога Недељка В. Јовића.

Предавање ће се одржати у уторак 22. септембра 2015. године у Сали Библиотеке у 19 часова.

СЕЋАЊЕ НА ЋУПА

     Библиотека " Љубиша Р.Ђенић" и ове, 2015.године обележава дане нашег завичајног песника Михајла Ћуповића. Програм ове традиционалне манифестације " Сећање на Ћупа" је осмишљен тако да се живот и дело песника приближи ученицима осмогодишњих школа на територији општине Чајетина. У Четвртак, 10.септембра Библиотека ће посетити школе у Сирогојну и Љубишу, у петак 11.септембра у Мачкату и Шљивовици, а у понедељак школу у јабланици. Планирано је да ученике ових школа о значају Михајла Ћуповића као песника и културног радника упознају Драган Новаковић, председник Фондације Михајло Ћуповић и Љиљана Ракић, библиотекар. Стихове ће ученицима казивати Мирјана Лопин Дризо. Такође ће ученици бити у прилици да виде филм о Ћупу " Златиборска љубав" аутора Михајла Тодоровића, који је финансирала Општина Чајетина и Фондација Михајло Ћуповић.

     У оквиру манифестације "Сећање на Ћупа", у петак у 19 часова у сали Библиотеке представиће се дечији песник из Крушевца, Момир Драгићевић, добитник награде "Михајло Ћуповић" који додељује Удружење књижевника Србије. Мирјана Ранковић Луковић,песникиња и књижевница, чланица Удружења књижевника Србије, Жарко Божанић, дугогодишњи презентер Ћуповићевих стихова и монодраме и филм " Златиборска љубав" употпуниће програм и сећања на овог великог завичајног песника Ћупа.