"Библиотекарка" насмејала Чајетинце до суза

 

Последња недеља у октобру, протека је у знаку два веома пропраћена догађаја у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“. Наиме, након уторка, када је представљена књига Данила Станојевића, синоћ - у четвртак 31. октобра, чајетинци, али и сви остали заинтересовани имали су прилику да погледају монодраму Мирка С. Марковића, у извођењу  глумицe Александра Сашка Манасијевић. 

Представљена књига "Становништво Рујна према турским дефтерима 1476-1604. године"

 

Синоћ, 29. октобра, пред пуном салом представљена је књига која је изашла у издању Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“, непосредно пре 64. Међународног сајма књига у Београду и ово је била њена прва промоција. Реч је о књизи „Становништво Рујна према турским дефтерима од 1476. до 1604. године“ чији је аутор Данило Станојевић.

Представљено издаваштво Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" на 64. Међународном београдскојм сајму књига

Деценијама уназад, крај октобра на београдском сајму резервисан је за књигу. Ове године обележава се 64. Међународни београдски сајам књига.

Као и претходних година, на сајму је у оквиру ужичког издаваштва представљено и издаваштво Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић". Овом приликом директорка библиотеке Снежана Ђенић говорила је о књизи Српске теме - Обрада Јовановића, док је Зоран Жеравчић представио књигу Бунт и снови Андрије Лојанице која је изашла у заједничком издању Удружења "Колектив Ужице" и Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић".

Промоција књиге " Укуси Златибора, гастрономско наслеђе"

 

У четвртак, 17. октобра, у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“ промовисана је једна, не тако уобичајена књига - „Укуси Златибора, гастрономско наслеђе“ . Реч је о делу, аутора Дејана Загорца, које говори о гастрономској баштини Златибора, неодвојивом делу наслеђа ове планине.

Друга национална смотра Хортикултурних библиотека и Прва регионалана смотра Хортикултурних библиотека

Друга национална смотра Хортикултурних библиотека и Прва регионалана смотра Хортикултурних библиотека одржана је у Лазаревацу 10. и 11. октобра 2019.

Домаћин је била Народна библиотека „Димитрије Туцовић“ Лазаревац, а скуп су се одазвали садашњи и потенцијални чланиови ове мреже из  Србије, БиХ и РС, С.Македоније и Хрватске. Тачније, библиотеке из Чајетине, Кикинде, Лазаревцам Зворника, Тузле, Битоља и Винковаца.

Опширније на наведеном линку:
 

Пријем ђака првака

 

Јуче, 8. октобра је поводом "Дечије недеље" уприличена приредба за ђаке прваке са територије општине Чајетина. Наиме, Библиотека "Љубиша Р. Ђенић" јуче је угостила 121 првака.

У организацији са Општинском управом Чајетина, малишанима су додељени поклони за полазак у први разред. 

Промоција књиге "Много шарена књига" у Чајетини и на Златибору

 

Петак, 27. сепембар, био је резервисан за најмлаће чланове библиотеке. Наиме, гост Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“, био је Мирко Марковић – писац за децу, књижени критичар, библиотекар сарадник...

Мирко Марковић рођен је 1958. године у Београду, где је завршио основну школу и гимназију. Дипломирао је 1982. на Филолошком факултету. Аутор је десетак ауторских књига. Области које га интересују крећу се од истраживања интернета и модернизације библиотечког погледа на свет до књижевно историјских проучавања књижевности за децу и белетристике. 

Одржан семинар "Хортикултурне библиотеке - локалне заједнице - Чајетина"

 

Мрежа ХОРТИКУЛТУРНЕ БИБЛИОТЕКЕ Србије и Едукативни центар Интернет клуба Љиг, одржали су семинар и тренинг радионицу "Хортикултурне библиотеке - локалне заједнице - Чајетина", данас, 26. септембра.

Библиотекари свих библиотека са територије Општине Чајетина у првом делу радног окупљања упознали су се са актуелностима и савременим интенцијама имплементације хортикултуре у библиотечкој делатности.

Сећање које живи

 

Традиционално и свечано, како доликује, и ове године обележено је сећање  на лик и дело Михаила Ћуповића. Наиме, у четртак, 12. септембра одржано је књижевно вече посвећено овом  завичајном песнику.

Овом приликом, поштоваоцима Ћуповог стваралаштва, представили су се његови пријатељи и сарадници који су кроз своја драга сећања и његове стихове учинили ово вече потпуним.  У томе су  помогли завичајни писци Мирјана Ранковић Луковић, Мирјана Стакић и Зоран Богдановић, као и драмски уметници који су говорили његове стихове -  Слободан Љубичић и Дивна Марић. 

Представљена књига "Намештање статике - матрица дуговечности"

 

У четвртак, 22. августа, са почетком у 19 часова, у сали Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ представљена је књига „Намештање статике – матрица дуговечности“, аутора Хаџи Радомира Антића и Бојана Антића.