Промоција Изабраних дела Велибора Јовановића

   У уторак, 8. децемра, у Библиотеци"Љубиша Р.Ђенић" промовисана су "Изабрана дела" Велибора Јовановића, помани: Устани и ти сине, Мирис папрати, Команданти не плачу, Тишина је мирисала босиоком, Клетва, Феникс и књига прича Приче.

   Библиотекар Драгољуб Новаковић истакао је да је Велибор Јовановић признат као научник у области математике и технике, али је познат и као писац романа и прича са тематиком српске историје и садашњице, традиције, обичаја и рпских моралних вредности.

   Мр Раде Јовановић говорећи о делима Велибора Јовановића каже:" Велибор Јовановић је рођени приповедач, његова прича тече неусиљено и лако; лагано освајајући свим елементимасугестивне реторике, милозвучне динамике и језичког израза, исказа живота нам нашег садашњег." Мр Раде Јовановић се, не случајно, осврнуо на женске ликове и карактере у романима и причама Велибора Јовановића, јер је то вече углавном у Библиотеци биле присутне жене, читатељке и поштоваоци лепог штива.

Живот и дело Милутина Миланковића

   У четвртак, 26. новебра  у 19 часова у сали Библиотеке у Чајетини  представљена je књига др Видоја Миловановића " Живот и дело Милутина Миланковића " . О  Милутину Миланковићу код нас се недовољно зна иако овај научник има највећи ,,индекс цитираности" у светској научној литератури. Промоцију књиге прати и изложба фотографија " Кроз васиону и векове " аутора Момчила Лучића која је такође посвећена овом научнику.

   На промоцији библиотекар чајетинске Библиотеке Драгоњуб Новаковић је истакао да ова изложба и промоција нису случајно у Чајетини јер обележавање 130. година од рођења Милутина Миланковића ставио је и УНЕСКО на листу својих прослава. Влада Србије је 2009. годину прогласила за годину Милутина Миланковића. Др. Видоје Миловановић кроз књигу Живот и дело Милутина Миланковића следио је методологију писања као и у осталим делима едиције          " Живот и дело великих научника".

,, А, ко би се боље разумео  у рад овог научника и  његов рад него сам доктор техничких наука. И заиста др, Видоје Миловановић је првог српског доктора техничких наука , Милутина Милинковића, приближио читаоцима јер се о њему до сада мало знало." подвукао је Драгољуб Новаковић.   

 

Пројекат " Милош Обреновић - Баштина будућности"

   28. и 29. новебра Спомен уметничка колонија " Мирослав Б. Протић" организује окупљање стручњака из различитих области у Горњој Добрињи у цињу афирмације Горње Добриње као места рођења Милоша Обреновића. Ове године радиће се на пројекту "Милош Обреновић - Баштина будућности". Поред археолога, архитеката заштитара, грађевинских инжињера, етнолога, представника Епархије Жичке, завода за заштиту споменика културе Краљево, Туристичких новина, историјски аспект у пројекту представиће Снежана Ђенић, историчар и директор библиотеке  " Љубиша Р. Ђенић" из Чајетине.

Обележавање деведесет и пет година Сувоборске битке

    У част 95.година Сувоборске битке и велике победе српске војске, Музеј рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу у сарадњи са Библиотеком "Љубиша Р. Ђенић" из Чајетине организује изложбу " Ђенерал Крста Смиљанић", ауторке Снежане Ђенић, директорке Библиотеке.  Изложба је отворена 26. новембра у галерији Музеја, а све до 15.децембра заинтересовани ће моћи да погледају изложбу.

   Представљајући своје остварење Снежана Ђенић је на веома интересантан исппричала животну причу генерала Смиљанића, истакавши да се тако на скроман начин само донекле одужила славном војсковођи који по заслугама свом народу спада у групунајзнаменитијих Срба XX века. Поставка садржи 76 фотографија, докумената и пропратних легенди захвањујући којима посетилац може да стекне увид у живот и каријеру генерала Смиљанића.

 

 

"ЗЛАТИБОР - КУЛТУРНА И ИСТОРИЈСКА БАШТИНА ОД ПРАИСТОРИЈЕ ДО ДАНАС " аутор СНЕЖАНА ЂЕНИЋ

   На овогодишњем Сајму књига у Београду, 29. октобра у оквиру Ужичких издавача представљена је и књига у издању Библиотеке " Љубиша Р. Ђенић", " Златибор - културна и историјска баштина од праисторије до данас " аутора Снежане Ђенић.

   Говорећи о овој књизи рецезент, академик Драгољуб Живојиновић истакао је да су Златибор и Чајетина овом књигом добили не само вредну и прецизну студију о прошлости, култури и токовима развоја овог краја са великом сазнајном вредношћу, већ су добили и водич за будућност.

   Истраживачки подухват аутора Снежане Ђенић је вредан дивљења јер нас монографија води траговима праисторије од Римљанљ до Словена, затим кроз средњи век где упознајемо људе и догађаје који су оставили траг на овим просторима, потом кроз XIX и XX век и на крају отварају нам се врата XXI века и планова за будућност.

   Отворивши књигу отворили сте предивну ризницу спознаје и знања. Аутор вас ненаметљиво увлачи у прошлост. Кроз причу упознајете људе, догађаје, обичаје, градитеље, архитектуру овог краја, борце за слободу, уметнике, мудраце, вође ... и све то уз дивне илустрације.

   Златибор одавно плени лепотом и лековитошћу и привлачи људе из различитих крајева, старосних доби и занимања. Заједничко свима им је усхићење, задовољство, расположење, а ова књига је улазница за све оно што изазива сам Златибор.

   Поред аутора Снежане Ђенић , књига је обогаћена прелепим фотографијама Милића Симића. Монографију је врхунски визуелно опремио академски сликар Радомир Верговић и Мирослав Верговић, а да би књига била доступна на свим меридијанима помогла је Билјана Новаковић Атанасијадис преводом на енглески језик.Заслужна за квалитетну штампу је штампарија " Принт медија". Библиотека као издавач посебно је захвална Општини Чајетина и председнику Милану Стаматовићу што су имали разумевања и слуха за реализацију овог пројекта.

 

 

                                                            

   

   

 

                 

Ђаци прваци и ове године бесплатно учлањени у Библиотеку

   У четвртак, 8.октобра ,у оквиру Дечије недеље, ђаци првог разреда ОШ"Димитрије Туцовић" из Чајетине и Златибора, њих укупно 81, учлањени су бесплатно у библиотеку"Љубиша Р. Ђенић" која им је поклонила и књигу песама.

   Да би им читање било слатко трговиско предузеће "Палисад" обезбедило је пакетиће. Запослени у Библиотеци су припремили пригодан програм и Квизић знања. Библиотекар, Драгољуб Новаковић је упознао ученике са Библиотеком и њеним радом. Два кловна, Добрица и Немирко и њихова другарица Пипи дуга чарапа су показали како се не би требало понашати у Библиотеци и какво понашање је пожељно. У Квизићу знања прваци су сазнали шта су бајке, басне, екологија, ко су Чика Јова Змај, Михајло Ћуповић,Љубивоје Ршумовић и друго. Рецитовале су се песме,причале приче, а на крају пријема су деца,Пипи и кловнови отпевали песму"Ау, што је школа згодна..."

 

Промоција књиге"Агресија НАТО" Генерала Спасоја Смиљанића

   Библиотека "Љубиша Р.Ђенић" позива Вас, у понедељак, 14. септембра у 19. часова у сали Библиотеке на представљање књиге" Агресија НАТО" Генерала Спасоја Смиљањића. О књизи говоре Генерал-пуковник др Видоје Пантелић и аутор.

СЕЋАЊЕ НА ЋУПА

   Библиотека,,Љубиша Р. Ђенић" и Дом културе у Чајетини организују у недељу, 13. септембра у 19 часова у сали Библиотеке у Чајетини, поетско вече као сећање на песника и завичајног писца Михајла Ћуповића. Кажу да велики људи умиру на дан свог рођења, па су организатори 13. септембар, дан рођења овог песника и 12. септембар, дан смрти, вођени самим Ћуповим стиховима ,,...И кад те нема треба да те има..."одлучили да обележе као дан сећања на овог врсног песника.

   У оквиру ове вечери биће престављена књига поезије из фондације Михајла Ћуповића "Даривам ти корак лак" Милке Росић. О књизи говоре Љубивоје Ршумовић и аутор уз музичку пратњу на клавиру Софије Радишић.

 

                                        ,,...Ако за собом не оставиш траг

                                             Неће се знати је ли те било

                                              ни куда си прошао..."

                                                                                 Михајло Ћуповић 

Резултати конкурса Еколошко-туристичког афоризма на тему "Очистимо Србију"

   Жири у саставу Раде Јовановић, књижевник и председник жирија;Драгољуб Новаковић, професор и Мирјана Лопин Дризо, новинар, на основу приспелих радова двадесетчетири афористичара на Конкурс еколошко-туристичког афоризма на тему"Очистимо Србију, донео је одлуку о додели награда

   1. Седам дана за две особе у Институту Чигота  - Александар Чотрић, Београд

   2.Викенд за две особе у хотелу "Ловћен" - Милан Тодоров, Петроварадин

   3. Викенд за две особе у апартманима ТА "Златекс" - Милад Обреновић, Рогатица

 

   Додела награда обавиће се 14.августа 2009. у оквиру прве вечери манифестације"Улични летњи ерски кабаре" у Чајетини, на платоу испред Библиотеке "Љубиша Р.Ђенић".