" Имам причу за тебе" Миленко Пајић

     У сали Библиотеке је 17. децембра одржано књижевно вече Миленка Пајића, нашег признатог књижевника. Повод је била његова најновија књига приповедака " Имам причу за тебе"  за коју је писац  добио Андрићеву награду за 2009.годину.

    Осим, значајне Андрићеве награде која се додељује од 1975. године , а Пајић је 35 добитник, књижевник је добио и низ других признања и награда, између осталих и Милутин Ускоковић, Лаза Костић, Политикина награда, Нолитова награда и друге. Објавио је тридесетак књига, разноврсних по форми и жанру: приче, поезију, романе, есеје, драмске текстове, књиге за децу, филмске сценарије. О делу, раду и најновијој књизи приповедака Миленка Пајића, поред аутора говорио је и књижевни критичар Петар Арбутина.

                                                                                                 Фото Никић

" САН О ДОМУ"- изложба слика Радомира Верговића

 

                                                                        Фото Драган Никић

 

   У сали Библиотеке, у четвртак, 18. новембра, отворена је изложба слика Радомира Верговића "Сан о дому". Изложено је четрнаест слика, уља на платну,  и шест тканих јастука из Етнолошке збирке Музеја на отвореном         " Старо село" Сирогојно, тако да и слике Радомира Верговића и јастуци чине једну складну целину што није случајно. Аутор истиче да је водиља за рад на овој колекцији слика била потакнута тканим јастуцима.

   На сликама преовлађују мотиви златиборске колибе, дрвета, пејзажа и цвећа, протканих сликаним мотивима веза и шаренице. Боје које преовлађују су тиркизна, византијско плава, боје сунца и ватре. Све ове боје асоцирају на сигурност и топлину дома. Радомир Верговић се кроз ову поставку представља и као историчар, негујући и чувајући традицинална добра овог краја. Кроз слике аутор нам се поетски обраћа и пружа јену дивну причу о чистоти природе, чежњом ка родитељском дому, носталгијом за старим вредностима...Гледајући у слике имате утисак да опипавате мир, сигуран сан, осетите неке давно заборављене мирисе...

   " Велики део онога што је што је од наше сигурности било похрањено у оном делу свести где је дом увек био сигурно уточиште, заштита од злих људи, непогоде и клетве, угнездивши се управо ту где су путеви најтамнији, чине да покоравање том запису и обрасцу увек добије изглед достојанства...

   Зато остати благородан , загледан у нит између прошлости и времена долазећих, засужњен за једну кућу, ватру и сан, што обилује изворима сигурних ослонаца, значи коначно се вратити свом исконском бићу...", рекла је о Верговићевим сликама, Снежана Ђенић, директор Библиотеке.

   Изложбу је отворио историчар уметности, Драгиша Милосављевић.

                                                                                 Фото Драган Никић

 

 

Пријем првака и деце са посебним потребама у Библиотеку

   Поводом Дечје недеље, у петак, 8. октобра деца са посебним потребама у 11 часова, а потом у 12 часова и деца првог разреда ОШ"Димитрије Туцовић" из Чајетине и са Златибора бесплатно су учлањена  у библиотеку "Љубиша Р. Ђенић". Поред чланских карти свих 109 ученика добили су и пригодне поклоне: школски прибор даривала је ђацима Општина Чајетина, а слаткише пекарско предузеће " Сретен Гудурић". Запослени у Библиотеци су спремили пригодан програм.

   Децу су одмах по уласку у Библиотеку сачекали кловнови Немирко и Мирко. Немирко је заиста био онакав какво му је и име. Трубео је улазећи у просторију, викао, гласно певао, разбацивао књиге са полица, печио се у разговору са библиотекарком,док је његов другар, кловн Мирко, покушавао да га уразуми. Деца су била на страни библиотекарке и Мирковој, подизала књиге које је Немирко бацао на под.Онда је дошла Пипи Дуга Чарапа и показала деци како се треба понашати у библиотеци и како разговарати са библиотекарком.

   Библиотекар Драгољуб Новаковић је испричао деци о историјату Библиотеке у Чајетини, књижном фонду и дечијој књижевности, а онда су кловнови и Пипи рецитовали песме најпознатијих домаћих песника и  деца су добила поклоне.

   Пријем је завршен уз песму "Ау, што је школа згодна" и " Кад си срећан..." Деца су заједно са кловновима и Пипи певали и играли, радосни и насмејани.

Наставак сарадње Библиотеке и деце ометене у развоју

       До краја прошле школске  године деца ометена у развоју који похађају наставу у просторијама ОШ" Димтрије Туцовић" у Чајетини, сваког уторка имали су посету библиотекара и књижничара из Библиотеке " Љубиша Р. Ђенић". Том приликом запослени у Библиотеци читали су им бајке, басне, приче и упознавали их са писцима из нашег краја. Деца су најзаинтересованија за чика Љубу Ршумовића, " оног са брковима и са телевизије", за Михајла Ћуповића, причу" Деда и репа", песме о ловцима и вуковима... Сарадња ће се по договору са Центром за социјални рад наставити и ове године, али биће обогаћена и посетама ове деце Библиотеци, добијањем бесплатних чланских карата заједно са децом првог разреда 8. октобра и пригодним поклонима...

Летњи улични ерски кабаре 2010.

     Трећа година извођења "Летњег уличног ерског кабареа" по оцени публике и медија била је најуспешнија. Организатори: Библиотека " Љубиша Р.Ђенић", Културно-спортски центар, Туристичка организација Златибор, Месна заједница Чајетина и генерални покровитељ Општина Чајетина и ове године поклонили су, у три дана дешавања 11. 12. и 13. августа на платоу испред Библиотеке, прегршт дешавања испуњених шармом, префињеношћу, смехом и естетиком.

 

 

      11. августа улични свирачи и кловнови делили су на Златибору и у Чајетини, гостима Златибора и мештанима, флајере и позивнице. Њихов наступ изазвао је велико интересовање туриста. Било је плеса, песме, игре и забаве, а малишани су желели да се сликају са кловновима, принцезама и свирачима.

      Уз оркестар одличног Бид Бенда који је оба дана забављао госте, 12. августа, по први пут, Химну кабареу извео је Александар Богдановић који је написао аранжман на текст Зорана Богдановића.

 

ХИМНА КАБАРЕУ

Добро дошли, здраво били, с осмехом на лицу пили,

мало шале, мало игре и бићемо као чигре. 

 

Кабаре је бајка права, ерска прича, добро здрава,

на улици и кафани, не сме ништа да вам фали.  

 

Зато сте нам добро дошли, наша кућа госте треба, 

мало смеха, мало песме - то нам треба као хлеба.

 

Од смеха се кућа прави, темељи јој од музике, 

Ере праве такве куће, без науке и без муке.

 

Политику и све бруке, као и све наше муке,

оставите иза леђа. Овде,  код нас, та је међа.

 

Зато сте нам добро дошли, наша кућа госте треба, 

мало смеха, мало песме - то нам треба као хлеба.

 

      Овогодишњи Ерски кабаре отворио је председник Општине Чајетина, Милан Стаматовић, а први пут је подигнута на бини и застава Кабареа. И химна и застава је на идеју организатора оплеменила манифестацију.

      Шармантној и префињеној атмосфери Кабареа допринео је амбијент: свећњаци на коцкастим стољњацима у плавој, црвеној и зеленој боји, костимиране девојке и кловнови који су делили црвене руже дамама..." Дивно, бајковито..." чуо се коментар неког од гостију.

      После наступа глумаца-аматера из Чајетине и наступа Бид Бенда, публику су забавили глумци из Београда у ренесансно-еротској комедији" Мушица".

      Разиграна екипа глумаца кроз причу о новцу, љубави и интригама привукла је пажњу свих присутних и добили су велики аплауз. Утисак који остаје после њиховог извођења је младост, лепршавост, пуно покрета, раздраганост... ипак на темељима озбиљног рада и талента коју су ови глумци претворили у игру завођења и освајања публике.

      После"Мушице"поново наступају глумци аматери из Чајетине који су извели блиску причу о одласку на одмор породице Ерић, по тексту познатог афористичара Рада Јовановића који је и писац сценарија за Кабаре. Текстове је за извођрње на сцени прилагодила Биљана Здравковић, глумица Народног позоришта из Ужица.

 

      А, онда, на празној бини наступила је велика глумица Весна Пећанац у монокомедији "О, какав диван дан" која кроз рафинирани хумор, говори о животу у једној просечној југословенској породици, о сукобима и проблемима, љубави и праштању. Прича блиска свима, кроз коју пролазе , на неки начин и данашње генерације, свевременска. Емоције су лебделе и смењивале се, од урнебесног смеха до суза...Пуних сат и петнаест минута  Весна Пећанац је држала безрезервну пажњу публике, а сложили су се сви да је ван овог времена све остало било сувише без обзира на сјајно извођење.

     

      Бид Бенд је заиста био одличан и заиста је допринео да летња августовска ноћ прве вечери Кабареа заврши у добром расположењу, уз плес и забаву. Певали су се стари хитови, евергрин, џез и дикси.

 

      Друге вечери дешавања на платоу испред Библиотеке, у петак 13. августа, после наступа Бид Бенда, директорка Библиотеке Снежана Ђенић и председник жирија, Раде Јовановић, на Конкурсу за најбоље афористичаре на тему "Љубав" доделили су најбољима награде и признања.

     

         Пет дана за две особе у хотелу "Палисад" на Златибору који је и дародавац прве награде, добио је Милан Тодоров из Петроварадина. Заслужено и по оцени публике.

              "Тврдоглавошћу код жена нећете ништа добити осим ако сте такви по целом телу"

               "Истакао сам се на нудистичкој плажи. Пливао сам боље од осталих."

               "Иза сваког успешног човека стоји жена. То су оне особе које после називамо удовице криминлаца."

               "Црвенкапица се чудила колико вук има велике уши, очи, језик...Срећа је да дете није задигло покривач"

               "Спавала је са целим селом, па опет није ваљала. Не може се селу угодити."

        Другу награду и викенд за две особе у Музеју"Старо село" Сирогојно освојио је Дејан Милојевић из Београда, а својим наступом добро забавио публику.

              "Мени је лекар преписао редован секс али апотекарице неће да ми изађу у сусрет."

              "Да сам знао да ће ме жена оставити због алкохола, много раније бих почео да пијем"

               "Има више неверних мушкараца него неверних жена. То значи да неверни мушкарци воде љубав међу собом:"

              "Ако је телефонирање замена за секс, моја жена је нимфоманка."

              "Водите љубав а не рат, а кад се узмете, биће и једног и другог."

          Трећу награду и викенд за две особе у вили "Ловћен" на Златибору добио је Саво Мартиновићиз Београде, а његове афоризме прочитао је Раде Јовановић.

                " Жена ми је побегла са пријатељем. И никад више нећу наћи тако доброг пријатеља."

                "Откад си сама?   Откад сам с њим!"

                "Што ташта рађа, то мајка не рађа."

                "Драги ако ме оставиш, поведи и мене."

                "Оженио сам се паметном женом. То сам схватио тек када ме је оставила."

 

            Поново наступ глумаца аматера из Чајетине, који су после сваког извођења побрали аплаузе. Ерски хумор у њиховом извођењу је заиста то и био, а све у циљу очувања и неговања мудролија и шала везаних за Ере.

        А онда је наступио Миленко Павлов, који је у глумачкој трансформацији извео комедију Милоша Николића"Титов тајни дневник."Посетиоци су имали прилике да виде бурлескну "реанимацију"наше најзначајније личности 20. века, уз сетан осмех и све чешће истицање дилеме, да ли се, смејући се Титу и његовом времену, смејемо и овом времену и колко смо се, у суштини, нашли у оној песми "Све је исто само њега нема"... Све, и осмеси и дилеме, оцртавале су се на лицима гледалаца.

       Златибор је своје глумце аматере, певаче, писце хумористичких текстова, са успехом користио још за време Турнира духовитости коју је овде у Чајетини са успехом предводио генијални песник и писац хумористичких текстова покојни Михајло Ћуповић. Његово дело, на неки начин, представља иницијативну капислу да организатори Кабареа наставе са неговањем ерског хумора.Талентована и изузетно активна драмска секција из Чајетине са успехом је представила публици шта се прича" у пола гласа и четири ока" , приказујући тако свакодневни амбијент Чајетине кроз познате, или анонимне актере, који представљају данашње житеље ове вароши.

       И на крају манифестације наступио је "Пулс-театар" из Лазаревца у комедији Милоша Николића "Ковачи". И у овој представи главни комедијант је живот који кроз невероватне околности води нашу судбину на странпутице, у борбе, мирења и помирења. Кренувши једним мирним током глумци Пулс-театра су полако уводили публику у брзаке да би на крају самог комада таласи и бура смеха крунисали њихово извођење.

       Представљањем учесника и организатора трећег Летњег уличног ерског кабареа пала је и кабаретска застава, остала празна сцена, угашене светиљке...Обећање остаје да ће четврта манифестација бити још боља и инспиративнија. Иза Кабареа 2010. остају и забележени утисци.

       Јелена Чворовић, глумица из Београда:" Требало би да сте поносни.Ово што је понудила Чајетина у ова два дана је догађај који има обиље шарма, топлине, неке врсте домаће ушушканости да сам и ја пожелела, да поред тога што сам ове године била гледалац, будем и учесник ове манифестације, следеће године. Пружили сте много пријатнију забаву од оне коју можемо видети на Краљевом тргу на Златибору јер сте успели и да нас забавите и духовно обогатите. Надам се да имате снаге и да истрајете."

        Неда Николић, глумица у улози Бетије из представе"Мушица":" Када су мени и екипи мојих колега рекли да идемо са представом у неки мали градић Чајетину, нисам могла ни предпоставити да ћемо бити овако лепо дочекани и да ћемо се овако лепо осећати. Ово је нешто изузетно, савршено осмишљено, делује некако и романтично и разиграно, тако да смо се и ми са нашом представом савршено уклопили.Захваљујући вама заволела сам и Чајетину."

         Миливоје Јозић, сатиричар, Београд:"Свесни сте лепоте хумора и ценим вашу жељу да га пренесете даље, широј јавности. Осавременили сте оно што се до сада преносило са колена на колено. Ценим и то што сре се сетили и афористичара. Ерски кабаре је величанствена представа."

        Марија Јеремић, Пи-аР, Златибор:"Прелеп догађај и изузетан доживљај. Нико не остаје равнодушан. Допада ми се. Можда би требало ово дешавање пренети и на Златибор, на Краљев трг..."

        Светлана Перић, фотограф, Швајцарска:" Дошла сам да погледам ову манифестацију на наговор своје пријатељице која је била прошле године на Кабареу. Нисам зажалила ни једног тренутка. Ретко у овом крају можете видети догађај без трубача, народне музике, а наша традиција и култура нису само то...Ви сте посетиоцима донели нов садржај и нова уживања."

   

       У слици и речи покушали смо да Вам дочарамо дешавања са овогодишњег Кабареа. Циљ нам је да следеће године будете наши гости, да нас посетите, уживате у овој шармантној представи и постанете наши одани пријатељи.

            

 Фотографија: Драган Никић

 

 

  

 

СЕЋАЊЕ НА ЋУПА - И кад те нема треба да те имa

   

Библиотека " Љубиша Р. Ђенић" и Културно-спортски центар организуовали су у  у понедељак, 13.септембра, у 20 часова у сали Библиотеке традиционалну манифестацију "СЕЋАЊЕ НА ЋУПА" . Видео запис "Ћупо међу нама" вратио је сећање на великог песника Михајла Ћуповића, једног од најзначајнијих песника  нашег краја. У сладу са самим филмом Снежана Ђенић, директорка Библиотеке се обратила присутнима.

  

"Кажу да је велики онај човек који нас подсећа на некога. Он је заиста по свему био јединствен...Кажу да постоји  сигуран начин да разликујемо велике људе од лажних величина... Наиме, велики људи имају истанчан смисао за хумор...Он га је заиста и имао...

Кажу још и да само велики људи умеју да достојанствено подносе ударце судбине...Нико од њега, није умео са више достојанства подносити несрећу...Кажу још и то да велике људе препознајемо и по ширини наума, човечности у остваривању и трезвености код успеха... То уистину личи на њега...На нашег драгог песника који управо вечерас пролази нашим сећањем...

Управо онако како је певао "И кад те нема треба да те има" и вечерас он је са нама...жив у нашем сећању и необично стваран... Исто онако као што је стваран цвет чија одсутност мирише а цвета већ одавно нема... И нека тако започну сећања на нашег драгог песника Михајла Ћуповића..."

Колико је Ћупо значајан песник и културни посленик најбоље казују чињенице да су неке манифестације постале традиционалне и да трају годинама. Једна од њих је и "Деца међу нарцисима", смотра дечјег стваралаштва коју је осмислио и био јој кум баш Ћупо. Она је ове године прославила пунолетство, а песничку смотру "Планина - извор здравог живота" традиционално организује "Чигота" са Златибора. Са резултатима конкурса присутне је упознала Мира Црнчевић.

   
Прво се присутнима обратио Љубивоје Ршумовић, председник Управног одбора тек основане и регистроване Фондације "Михајло Ћуповић" који је осим о Фондацији говорио и о Ћупу, свом дугогодишњем пријатељу. Тако је и почела ревија завичајних песника чији су учесници, поред Љубовоја Ршумовића и Слободана Вучинића, Ћупових уписника по перу учествовали и Ћупови пријатељи песници и писци: Милосав Радибратовић, Вукомир Божанић, Зоран Богдановић, Милка Росић, Мирјана Ранковић Луковић, Мирјана Стакић, Јагода Јеремић, Добросав Обрадовић и Милош Белчевић. Сви су они поетски и инспиритивно говорили о Ћупу, његовом утицају на њихов рад, дружењу...Подсетили су нас на Ћупове приче, шале, анегдоте...Вече се завршило онако како би се завршило и да је велики завичајни песник био ту, са осмесима и у дружењу, разговору, подсећању и сећању....

 

Резулстати конкурса за најбоњег афористичара на тему љубав

Жири у сатаву Раде Јовановић, књижевник, афористичар и председник жирија; Драгољуб Новаковић,професор књижевности и библиотекар и Мирјана Лопин Дризо,новинар и сарадник за медије"Летњег уличног ерског кабареа" , на основу приспелих радова 24 афористичара и 652 афоризама, донео је одлуку о додели награда.

1. Пет дана за две особе у хотелу " Палисад" на Златибору - Милан Тодоров, Петроварадин

2. Викенд за две особе у  Музеју на отвореном " Старо село" Сирогојно - Дејан Милојевић, Београд

3.Викенд за две особе у вили " Ловћен" на Златибору - Саво Мартиновић, Београд

   Додела награда обавиће се 13. августа, 2010. године, друге вечери манифестације" Летњи улични ерски кабаре" у Чајетини, на платоу испред Библиотеке " Љубиша Р. Ђенић".

   Организатор Конкурса се захваљује свим афористичарима који су учествовали на конкурсу и посебно дародавцима прве, друге и треће награде.

Конференција за штампу и електронске медије

     12. и 13. августа, Библиотека " Љубиша Р. Ђенић", Културно - спортски центар Чајетина, Туристичка организација Златибор и Месна заједница Чајетина, под покровитељством Општине Чајетина организују трећи по реду " Летњи улични ерски кабаре"коме је циљ неговање и оживљављње ерског хумора.

   Љубазно Вас позивамо на конференцију за штампу и електронске медије у уторак, 3. августа у 12 часова која ће се одржати у сали Библиотеке.

   

Представљање трокњижног зборника " Војска Југославије у одбрани од агресије НАТО 1999.

   Поводом једанаест година од завршетка агресије НАТО на нашу земљу, Библиотека " Љубиша Р. Ђенић", Библиотека Специјалне болнице " Чигота" и Клуб генерала и адмирала Србије организовали су 9. јуна представљање зборника под насловом" Војска Југославије у одбрани од агресије НАТО 1999." Зборник чине три књиге које су саздане од казивања непосредних учесника у различитим ситуацијама и различитим местима, са конкретним и званичним податцима о узроцима агресије, плановима агресора, о виду отпора, о степену уништавања објеката и жртвама у двоипомесечном периоду НАТО агресије.

   О " Зборнику" су говорили др Видоје Пантелић, генерал-пуковник у пензији и Ђорђе Пилчевић, новинар и публциста.

   Приказан је и интересантан документаран филм " Порука француског генерала Пјер Мари Галоа српском народу", поводом 10 година НАТО агресије на Југославије.

 

ДАН БИБЛИОТЕКЕ, ВИДОВДАН, 2010.

  

   За Видовдан је у Библиотеци обележен Дан библиотеке. Овај дан је уведен за свечарски поводом усељења библиотеке у нове просторије 2000. године, а установљен је 2005. када је први пут обележен под називом " Пет година у свом дому". Ове године, обележили смо " Десет година у свом дому". Навршила се једна деценија од када радимо у оптималним условима.

   Од претходног Видовдана до данас наставили смо традицију организовања различитих културних активности којих је било 25. Да бисмо ишли у корак са савременим кретањима у библиотекарству увели смо нови програм " Cobiss", који пружа велике могућности у претраживању штампаних публикација. За овај програм обучени су радници и створени технички предуслови. Такође се интезивно ради на савременом уређењу Музејске збирке. Урађена је ревизија и реинвентаризација грађе по музеолошким принципима. Кадровски смо оспособљени за нов приступ презентовању музејске грађе којом располажемо.Прошле године смо се као издавачи потписали на пет издања књига.

   У Библиотеци се осим манифестација које ми организујемо , одржавају и друга дешавања које организују различите институције из наше средине, па нам је драго што овај простор доживљавају као нешто блиско и своје.

   Библиотека настоји да онима који јој помажу у раду изрази захвалност, а захвалницесу добили:

- Јосип Ристановић, директор Студентског одмаралишта " Ратко Митровић" за разумевање и вишегодишњу сарадњу.

- Мирјана Црнчевић, директор Специјалне библиотеке Института Чигота, за успешну сарадњу библиотека на културно-образовном плану.

- Снежана Томић Јоковић, виши кустос Музеја на отвореном " Старо село" Сирогојно за несебичну помоћ у сређивању музејске збирке

- Катарина Доганџић Мићуновић, кустос народног музеја из Ужица за несебичну помоћ у сређивању ликовне збирке и сарадњу.

   За читаоца године проглашена је Костић Мира.

   Захвалнице је уручила директор Библиотеке, Снежана Ђенић.

  

   Академски сликар, Обрад Јовановић отворио је изложбу слика Драгића Петровића Медоша "Последња загонетка трајања. У програму су учествовали и ученици Средње музичке школе из Ужица који су извели на хармоници, клавиру и флаути композиције познатих светских класика. Снежана Ђенић, директор, обратила се пријатељима, сарадницима и корисницима Библиотеке, истичући значај ове установе у неговању културе и неопходности знања као људске потребе, као и истинског надахнућа.