Представљање књиге Данице Вукићевић "Унутрашње море"

 

Специјална библиотека Чигота на Златибору је, у сарадњи са Библиотеком града Београда и Библиотеком „Љубиша Р.Ђенић“ из Чајетине, организовала још једно занимљиво вече у оквиру свог програма Културно лето. Гост „Чиготе“ била је Даница Вукићевић, овогодишња добитница НИН-ове награде за роман „Унутрашње море“. 

Овогодишња добитница НИН-ове награде за најбољи роман написан на српском језику у 2022. години, Даница Вукићевић, гостовала је синоћ у Специјалној библиотеци Чигота на Златибору. За овај роман се сасвим сигурно може рећи да се никако не може судити ни по корицама, ни по наслову, јер, ако сте мислили да се зове „Унутрашње море“, пробајте да прочитате поново са другачијим акцентом на речи: море.

„Захтевна је књига на неки начин, једноставна и захтевна, од читаоца захтева пажњу и концентрацију, не може да се чита брзо и има низ тема, ја сад не могу да сажмем, пошто има много микро поглавља и свако то поглавље, тај наслов, заправо говори о ономе што је испод, а то су најразличитије теме везано за свакодневни живот. То би отприлике био неки фокус за књижевни живот и свакодневни живот. Ово заиста није класични роман, да постоји почетак, развој, судбине и крај, зато што иде дисперзивно, иде у много праваца и онда изневерава очекивање читаоца који очекује од класичног романа ликове и неки расплет. Мешају се перспективе, није то једно „ја“, има много гласова“, каже ауторка.

Једно од неизбежних питања било је и то колико овој књижевници НИН-ова награда значи?

„Веома је значајна. Ја сам много срећна и сад сам срећна и то траје. Често сам гост по библиотекама у Србији и то је за мене једно велико откриће ко тамо седи, а то су неке фантасничне личности и имам јако лепа искуства на тој, да кажем, турнеји". 

„Унутрашње море“ је роман који оставља простор читаоцу да реагује, да га у својим мислима дописује, додајући своја искуства и мишљења, да се поиграва са поглављима као што је то чинила и сама књижевница пишући га. О књизи је ове вечери говорила Тамара Митровић, уредница програма Дома културе „Студентски град“ у Београду. Организатори књижевне вечери су  Специјална библиотека Чигота на Златибору у сарадњи са Библиотеком града Београда и Библиотеком „Љубиша Р.Ђенић“ из Чајетине.
 

Мирјана Ранковић Луковић

https://www.zlatiborpress.rs/unutrasnje-more-pred-zlatiborskom-publikom-video