Промоција књиге Раденка Мићића "Мудре мисли руских класика"

У понедељак, 26.12.2022. године, у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини, одржана је промоција књиге Раденка Мићића „Мудре мисли руских класика“. Према речима аутора, књига има циљ да подстакне људе на читање руских књижевних дела, непролазне вредности. Чине је двадесет целина, у облику савета које су кроз своја дела свету оставили Достојевски, Толстој, Гогољ, Булгаков, Чехов и многи други великани. Оштроумним мислима објашњен је човек, његов живот, навике, осећања и многе друге теме које окупирају људску свакодневицу.
Раденко Мићић је рођен у Ужицу 5. јула 1995. године, где је завршио основну школу и гимназију. У Београд се сели 2014. године када и уписује Факултет политичких наука, политиколошки смер. Две године касније покреће пројекат „Руски писци“, у сврху промоције културног добра и уметничког стваралаштва. Кроз њега остварује сарадњу са најеминентнијим домаћим позоришним установама, издавачким кућа, филмским продукцијама, фестивалима културе, као и са признатим уметницима. Путем пројекта „Руски писци“ публици је даровано преко 2000 књижевних дела, 1200 позоришних карата и улазница за премијере домаћих кинематографских остварења.  Текуће године основао је Мастер издаваштво, као прво приватно издаваштво на територији Општине Чајетина. „Мудре мисли руских класика“ је прва у низу књига са којом започиње свој рад ова млада издавачка кућа. Промоција књиге и издавачке куће креће из Чајетине, а наставља се у Цириху. Након две године рада на овој књизи, Раденко Мићић је своје дело представио публици на овогодишњем сајму књига у Београду, у форми самосталног излагача.
Гост вечери је био и писац предговора, књижевник Милан Ружић, који је такође представио публици своје утиске о књизи. Као неко ко је завршио основне и мастер студије на Филолошком факултету у Београду, на Катедри за општу лингвистику, а и сам је аутор више књига кратке прозе „Некад, неко, негде“, „Наше су само речи“, „Народ за издавање“ и књиге која је недавно изашла под називом „Пун кофер прича“, Ружић каже: „Ова књига није важна само због тога што је објављена као у инат, неки би рекли и кад јој време није, већ због тога што посрнуле конзументе уметности, пре свега књижевности, враћа на пут са кога смо скренули када смо на то натерани или када смо услед слатког глобалистичког сна испустили волан из руке“.  
Писац поговора, српски песник, књижевник и академик, Матија Бећковић, истиче да је Мићићев чин посебно племенит и достојан поштовања, јер читаоце овим лепим и дубоким мислима наводи да дела из којих су издвојене потражи и прочита у целини.