Сећање на Ћупа

Библиотека "Љубиша Р. Ђенић", у сарадњи са Културно - спортским центром Чајетина и библиотеком Специјалне болнице "Чигота", у петак, 12. септембра 2014. године, приредила је поетско вече под називом "Сећање на Ћупа" поводом деценије од смрти нашег значајног завичајног песника и драмског писца, Михаила Ћуповића.

 Михаило Ћуповић је рођен 13. септембра 1934. године у Мокрој Гори, између две реке и падина дивних планина Шаргана, Таре и Златибора. Поезију је објављивао у књижевним листовима и часописима, на радију и телевизији. Песме су му преведене на више језика, компоноване и увршћене у антологије. Умро је 12. септембра 2004.године.

Био је омиљен на свом Златибору. Био је скроман, увек добро расположен и насмејан. Волео је људе, а посебно децу, којој је посветио највећи број својих песама.

У рецензији ца Ћуповићеву књигу дечијих песама "Хајде деда коњ ми буди", песник Љубивоје Ршумовић написао је нешто што важи за све врсте његових песама: "Михаило Ћуповић је изворни песник, рекло би се инструмент на коме природа, она златиборска, горштачка, мудријашка, испреда нити поезије. Он пева природно као што дише, као што живи. Не уме и неће да прави никакве поетске форме у којима се губи идеја и душа песме..."

  

Библиотека је у сарадњи са школама општине Чајетина осмислила квиз "Шта знам о Ћупу" у којем су учествовали ученици V i VI разреда и показали завидан ниво знања о лику и делу нашег песника. Основну школу "Димитрије Туцовић" - Златибор представљали су ученици Јелена Ђукић, Менча Лојаница и Никола Митровић док су екипу из Чајетине представљали Нађа Радибратовић, Давид Росић и Павле Савичић. Основну школу "Миливоје Боровић" одељење из Мачката предсатвљале су ученице Анђела Гојковић, Милица Марић и Тијана Кутлашић, а одељење исте школе из Шљивовице ученице Валентина Лучић, Софија Станић и Драгица Војиновић. 

Трочлани жири у саставу Драган Новаковић (председник), Жарко Божанић и Мирјана Којовић је одлучивао о одговорима ученика. Према пропозицијама квиза свака екипа је на почетку извукла тест са по девет питања из живота и стваралаштва Михаила Ћуповића. Тачни одговори су носили по 5 бодова, а уколико је одговор делимично тачан по 3 бода. Победник је била екипа ОШ "Димитрије Туцовић" са Златибора са освојених 40 бодова. Друго место је освојила екипа ОШ "Миливоје Боровић" из Мачката која је имала 38 бодова, док су ученици исте школе из Шљивовице освојили 30 поена и треће место. 

  

Његови дугогодишњи пријатељи у људи који су га најбоље познавали песник Слободан Вучинић, потпредседник Управног одбора фондације "Михаило Ћуповић", Драган Новаковић и Жарко Божанић су такође говорили о животу и поезији Михаила Ћуповића.