Резултати Фото конкурса "Књига, јесен и ја на Златибору"

Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ је по први пут ове године организовала Фото конкурс "Књига, јесен и ја на Златибору", у трајању од  20.10.2020. до 20.12.2020. На конкурс се пријавило 38 учесника, из 12 различитих насеља и градова (Чајетина, Златибор, Сирогојно, Крива Река, Мачкат, Земун Поље, Чачак, Ужице, Рашка, Смедеревска Паланка, Прибој, Москва). Сви учесници су се потрудили да својим маштовитим ангажовањем обележе ову необичну јесен, коју ћемо памтити по светској пандемији корона вируса. Поред индивидуалних пријава, на конкурсу су учествовали и О.Ш.

Пријем ђака првака

 

Јуче, 8. октобра је поводом "Дечије недеље" уприличена приредба за ђаке прваке са територије општине Чајетина. Наиме, Библиотека "Љубиша Р. Ђенић" јуче је угостила 121 првака.

У организацији са Општинском управом Чајетина, малишанима су додељени поклони за полазак у први разред. 

Видовданске свечаности Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић"

На Видовдан, у петак 28. јуна, Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ обележила је свој дан. Овога пута, свечаност је била двострука, јер је поред акдемије која је била уприличена у вечерњим часовима, ове године, на задовољство свих, отворено и издвојено одељење Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ на Златибору.

Под кровом новоотвореног Културног центра на Златибору, библиотека је добила заслужен простор. Стилски оплемењен бројним детаљима, овај простор биће место у коме ће, како мештани тако и туристи, моћи да проводе квалитетно своје слободно време.

Отказано гостовање Ласла Блашковића

Из оправданих разлога, гостовање Ласла Блашковића најављено за 20. мај у Специјалној библиотеци Чиготе, а у оквиру Другог златиборског фестивалла пољског цвећа, је отказано.

Фестивал почиње у уторак 21. маја, уношењем цвећа у Библиотеку и кићењем Библиобуса.

Позивамо вас још једном, да дођете и уживате у мирису, боји и лепоти пољског цвећа, које ћемо у ова два дана славити, кроз бројне активности.

Завршна сесија пројекта WiFi културе Србије

       

       У понедељак, 24. 12 2018. године у 12 часова, у Вуковој сали Библиотеке града Београда одржана је завршна сесија пројекта WiFi културе Србије.

       Овом приликом су представљене мобилна и PC апликације одабраних садржаја из дигиталних респозиторијума националне културне баштине и извршена је расподела WiFi рутера установама културе које су биле партнери Интернет клубу Србије у пројекту из Београда, Новог Сада, Кикинде, Смедерева, Крагујевца, Ниша, Чајетине, Лазаревца, Старе Пазове и Љига.
       Пројекат WiFi културе Србије представљаће јединствену популаризацију дигиталних садржаја културе, пре свега, младим корисницима WiFi мобилних услуга.
Одабир дигитализованих садржаја, који су путем Web hotspot апликације приближени савременој ИТ комуникацији, предложио је тим угледних зналаца из свих области културе Србије.
       Захваљујући Министарству културе, ови садржаји су постављени на рутере, који су подељени по целој Србији. Дакле, од јануара 2018. године корисницима услуга библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" у Чајетини, као и осталим установама културе које су учесници овог пројекта,  биће доступно по 30 минута бесплатног интернета са одабраним садржајима из културне баштине Србије, што је 15 ари културе по целој Србији.
 

Јавни час - Стогодишњица завршетка Првог светског рата

     

       Ученици ОШ "Димитрије Туцовић" из Чајетине и Златибора су у петак, 30. новембра 2018. год. у 19 часова у сали библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" одржали јавни час и на тај начин обележили век од завршетка Великог рата.

 
       
 
       За ову прилику ученици су припремили занимљив колаж програм, а публика је имала част да премијерно погледа филм о животу ђенерала Крсте Смиљанића. Ђацима су у припреми програма помогли наставници Ксенија Бојовић, Јелена Маринковић, Ана Петронијевић, Марко Кутлешић, Даница Јевтић Шишовић, Наташа Јевтовић и Ненад Ивановић.
 
        

63. Сајам књига - Промоција издаваштва Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић"

       На 63. Међународном сајму књига у Београду у оквиру представљања ужичког издаваштва, присутнима је била представљена и књига "РАДОМИР РАДЕ ВЕРГОВИЋ: ретроспектива 1960-2018", чији је издавач Библиотека “Љубиша Р. Ђенић” Чајетина. 

       Књигу је представила директорка библиотеке Снежана Ђенић:
 
       „Велику привилегију, част и једнако задовољство свакако представља чињеница да се Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“  појављује као издавач једне по свему изванредне публикације која представља ретроспективу   имресивног сликарског опуса,  елитног српског сликара  Радомира Верговића, који већ дуги низ година, маниром врсног мајстора обележава српску културну сцену.
      Монографија Радомира Верговића обележава један својеврсни и несвакидашњи јубилеј и обухвата временски период од близу 60 година, надахнутог и посвећеног рада овог по свему изузетног  сликара, за кога би се могло рећи да је типичан представник класичне модерне, која је у наше сликарство уведена  у другој половини 20 века. 
       Монографија има свој унутрашњи свет, визуелност и садржајност а подељена је на неколико циклуса, тематских и стилских целина, које су у неком одређеном техничком решењу могле бити и засебне  библиографске публикације. 
 
     
       Циклус ТРАГАЊА - би можда најбоље објаснили речима самог аутора као „полазиште за  промиљшање о питањима опстанка, живота и стваралаштва сваког човека па и уметника.“
       У Циклусу ЗАВИЧАЈ –  издваја се пејзаж, обележен личним, препознатљивим знаком Радомира Верговића,  који нас уводи у један готово митски простор, који његовим умећем откривен, поприма  изглед пасторалног раја. 
       У СКРИВЕНОЈ ДУШИ ГРАДА -  аутор настоји да продужи трајање свом граду, онаквом какав је био некада. Сви ти оплемењени  животни простори као и тренуци из свакодневног живота неког прошлог времена,  биће сачувани за будућност,  представљајући истовремено  „замрзавање“ делића историје нашег непосредног окружења и зато поред естетског доживљаја, Верговићеве слике су и један веродостојан докуменат а то им даје посебну вредност као  хронике једног времена у сликама.  
       СЕЋАЊА, СНОВИ, БОЈЕ – као романтични оквир у коме се  језиком метафизике успешно спајају реалност, митологија и заједничке вредности европског културног простора.
       Циклус ПАЊЕВИ – у коме аутор посебним мајсторством и префињеном осетљивошћу  трага за дубинама у којима проналази један општи, дубљи смисао и ону врсту моћи и трајања коју дају  простори сигурних ослонаца.
       МОЗАИК – као део ентеријера репрезентативних градских објеката, бележи и ликовно и тематски историјске периоде живота града. 
       ВРАЋАЊЕ ПРАОТАЧКИМ ЧАСТИМА - је омаж знаменитим људима ужичког краја, из различитих области стваралаштва, обележен особеном поетиком Радомира Верговића,  који извлачи из мрака заборава и чини трајно присутним, многе даровите, храбре и по свему изузетне људе.
       Циклус ПОНОВО СТВАРАЊЕ СВЕТА – је  слика Апокалипсе али и вечне наде и катарзе.
       И на крају  ГРАФИЧКИ ДИЗАЈН – где Верговића упознајемо као врсног цртача кроз небројене новинске илустрације, карикатуре, дизајн књига, плаката, повеља, логотипа.
       Кроз овај, посве озбиљан  уметнички напор,  уз праву меру провокације, Радомир Верговић, још једном потврђује своју однеговану потребу да  загледан у себе  може  осетити задовољство сазнања, да је у свом раду, уистину био тумач онога што је Ваљано и онога што је Лепо. 
       И управо се преко Верговићевог умећа може пренети сва лепота и радост коју рађа стваралаштво што је уистину драгоцено и непоновљиво а што овој публикацији даје важност   и углед једне велике и значајне књиге.“