Интерактивна изложба "Караван за климу 3.0"

У среду, 9. новембра 2022. године, у сали Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ Чајетина, отворена је изложба „Караван за климу 3.0“, пројекат осмишљен пре пет година, од стране Француског института у Србији. Ове године се успешно реализује широм наше земље, у партнерству са Центром за промоцију науке и уз подршку Делегације Европске уније у Србији и Канцеларије Програма Уједињених нација за развој у Србији.

Изложба "Армијски ђенерал Крста Смиљанић" ауторке Снежане Ђенић

У Народној библиотеци Зворник 21. септембра, 2022. године, отворена је изложба "Армијски ђенерал Крста Смиљанић", посвећена једном од најзнаменитијих Срба 20. века који спада у ред елитних војних стратега и један је од најзаслужнијих за ослобођење и уједињене југословенских народа.

Аутор изложбе Снежана Ђенић, историчар и директор Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" у Чајетини, рекла је да се изложба састоји од око 80 експоната, фотографија и докумената.

Изложба фотографија Немање Богдановића "Италија какву још нисте упознали"

У четвртак, 1. септембра 2022. године, у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“ отворена је постхумна изложба фотографија Немање Богдановића „Италија какву још нисте упознали“. Поставка је настала у протеклој деценији и представља делове Италије, онако како их је рано преминули аутор овековечио својим мобилним телефоном. Посетио је 18 италијанских регија, обишао више стотина места, а при чему је прешао пут од тридесет хиљада километара.

ИЗЛОЖБА ГРАФИКА КАПЛАН

У четвртак, 17.02.2022. у Галерији Културног центра Златибор отворена је изложба графика, аутора Драгољуба Каплановића-Каплана. Изложба ће трајати до 3.3.2022.

Драгољуб Каплановић-Каплан рођен је 1963. године у Новој Вароши, а основну и средњу школу завршио је у Ужицу. Сликарство је дипломирао 1987. године на Академији уметности у Новом Саду, у класи професора Јована Ракиџића. Излагао је на више самосталних и групних изложби у земљи и иностранству. Живи и ради као сликар и професор цртања и сликања у Ужицу. 

Изложба слика Душана Старчевића

У уторак, 01.02.2022. у Галерији Културног центра Златибор, отворена је изложба слика Душана Старчевића, у организацији Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ и ТО Златибор. Изложба ће бити отворена за посетиоце сваког радног дана од 10 до 17 часова, до 15. фебруара 2022. 

Душан Старчевић је рођен 1950. године у Ужицу. Дипломирао је  1984. године на Академији уметности у Новом Саду, на Одсеку за сликарство. Члан је УЛУС-а.

60 година од добијања Нобелове награде Иве Андрића

Пре шездесет година, дана 10.12. 1961. наш талентовани писац и цењени дипломата, Иво Андрић, добио је Нобелову награду за књижевност, за „епску снагу“, како стоји у образложењу о додели награде, „којом је обликовао мотиве и судбине из историје своје земље“.  

Отворена изложба дечијих радова

У Галерији Културног центра на Златибору, 5.новембра 2021.године у 19 часова, отворена је изложба дечјих радова, насталих у оквиру ликовних радионица „Илустрација омиљене књиге“ и „Новембарски експонат“. Изложбу је отворила уметница Андријана Андријашевић, захваливши се деци на радовима и свим присутнима, који су дошли на отварање изложбе.

Изложба "Прота Радосав Симић - српски духовник, неимар и добротвор"

Поводом стотридесетогодишњице рођења протојереја ставрофора Радосава Симића, Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ приредила је изложбу под називом „Прота Радосав Симић – српски духовник, неимар и добротвор“  ауторки Снежане Ђенић, историчарке и директорке Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини и Босе Росић, етнолошкиње. Изложба је отворена 17. августа, 2021. године и може се погледати до краја месеца  у Галерији Културног центра Златибор. 

Отворена изложба у част Божа Ковачевића

Изложба слика, фотографија и рукотворина “Са Божом од београдског видиковца до Златибора”, на којој су представљена дела уметника, чланова Удружења Ужичана у Београду, отворена је 29. априла у галерији Културног центра Златибор. Повод је десетогодишњица смрти најпознатијег златиборског сликара Божидара Божа Ковачевића.

Изложба фотографија "Књига, јесен и ја на Златибору"

Фото Конкурс "Књига, јесен и ја на Златибору" је затворен 20.12.2020. Пријавило се 38 учесника из 12 различитих насеља и градова (Чајетина, Златибор, Сирогојно, Крива Река, Мачкат, Земун Поље, Чачак, Ужице, Рашка, Смедеревска Паланка, Прибој, Москва). Сви учесници су се потрудили да својим маштовитим ангажовањем обележе ову необичну јесен, коју ће свет памтити по пандемији корона вируса. Поред индивидуалних пријава, на Конкурсу су учествовали и О.Ш. "Димитрије Туцовић" из Чајетине и са Златибора и О.Ш.