Изложба Библиотеке града Београда „Памтићу све: Десанка Максимовић (1898-1993)“

Јуче, 14.11.2023. у Галерији Културног центра Златибор отворена је изложба Библиотеке града Београда „Памтићу све: Десанка Максимовић (1898-1993)“ поводом 125 година од рођења песникиње. Ауторка изложбе, Олга Красић Марјановић, представила је најважније моменте из живота и стваралаштва Десанке Максимовић-детињство и младост, школовање од Бранковине, Вањева, Београда до Париза и титуле академика, први песнички покушаји и први објављени стихови, послератна путовања, гостовања на свим значајним манифестацијама у тадашњој Југославији, фотографије из породичног албума, разгледнице и писма.

Изложба Библиотеке града Београда поводом обележавања 190 година од рођења Јована Јовановића Змаја

У сарадњи са Библиотеком града Београда, јуче је у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“ приређено свечано отварање документарне изложбе о животу и књижевном стваралаштву Јована Јовановића Змаја, једног од најплоднијих песника српског романтизма и творца српске поезије за децу.  На изложби су говориле Љиљана Ракић, заменица директорке Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ и ауторка изложбе, Олга Красић Марјановић, библиотекар-саветник Библиотеке града Београда. 

Изложба "Светлописом кроз прву српску ваздушну бању" ауторке Снежана Ђенић

Изложба "Светлописом кроз прву српску ваздушну бању" ауторке Снежане Ђенић, историчарке и музејског саветника, уприличена је 19. августа, 2023. године, у оквиру обележавања јубилеја, 130. годишњице од почетка организованог туризма на Златибору, планине која је одувек изазивала интересовање особеним својствима, чинећи је данас најпосећенијим местом Србије.

Изложба "Васко Попа - Далеко у нама"

Специјална библиотека Чигота у сарадњи са библиотеком Љубиша Р.Ђенић из Чајетине и Библиотеком града Београда, уприличила је једно изузетно вече за све љубитеље поезије Васка Попе. Изложбом која је реализована прошле године у организацији Библиотеке града Београда поводом стогодишњице од рођења овог књижевног барда, приказан је на свеобухватан начин његов живот, рад и дело.

Отварање историјско-уметничке изложбе "Добростиви и часни путеви господњи"

У уторак, 21.02.2023. године, у Галерији Културног центра на Злаатибору, отворена је историјско-уметничка изложба „Добростиви и часни путеви господњи-Златиборци по добру упамћени“, аутора  Снежане Ђенић, историчарке  и Радомира Верговића, академског сликара. 
Изложбу су отвориле Снежана Ђенић, историчарка и директорка Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“  у Чајетини, Катарина Доганџић Мићуновић, историчарка уметности, а речи  проф. др Радоша Љушића, историчара читала је Мирјана Лопин Дризо. Програм је водила Андријана Андријашевић, академски сликар.

Изложба слика Катарине Мијатовић "Дрвеће"

У среду, 07.12.2022. године, у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“ отворена је изложба слика Катарине Мијатовић „Дрваће“. 
Катарина Мијатовић  је рођена 27.01.1972. године у Краљеву. Дипломирала је 1998. године на ФЛУ у Београду, у класи професора Момчила Антоновића. Члан је УЛУС-а од 2000. године и члан удружења ликовних уметника Краљева. До сада је остварила  већи број групних и самосталних изложби.

Интерактивна изложба "Караван за климу 3.0"

У среду, 9. новембра 2022. године, у сали Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ Чајетина, отворена је изложба „Караван за климу 3.0“, пројекат осмишљен пре пет година, од стране Француског института у Србији. Ове године се успешно реализује широм наше земље, у партнерству са Центром за промоцију науке и уз подршку Делегације Европске уније у Србији и Канцеларије Програма Уједињених нација за развој у Србији.

Изложба "Армијски ђенерал Крста Смиљанић" ауторке Снежане Ђенић

У Народној библиотеци Зворник 21. септембра, 2022. године, отворена је изложба "Армијски ђенерал Крста Смиљанић", посвећена једном од најзнаменитијих Срба 20. века који спада у ред елитних војних стратега и један је од најзаслужнијих за ослобођење и уједињене југословенских народа.

Аутор изложбе Снежана Ђенић, историчар и директор Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" у Чајетини, рекла је да се изложба састоји од око 80 експоната, фотографија и докумената.

Изложба фотографија Немање Богдановића "Италија какву још нисте упознали"

У четвртак, 1. септембра 2022. године, у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“ отворена је постхумна изложба фотографија Немање Богдановића „Италија какву још нисте упознали“. Поставка је настала у протеклој деценији и представља делове Италије, онако како их је рано преминули аутор овековечио својим мобилним телефоном. Посетио је 18 италијанских регија, обишао више стотина места, а при чему је прешао пут од тридесет хиљада километара.

ИЗЛОЖБА ГРАФИКА КАПЛАН

У четвртак, 17.02.2022. у Галерији Културног центра Златибор отворена је изложба графика, аутора Драгољуба Каплановића-Каплана. Изложба ће трајати до 3.3.2022.

Драгољуб Каплановић-Каплан рођен је 1963. године у Новој Вароши, а основну и средњу школу завршио је у Ужицу. Сликарство је дипломирао 1987. године на Академији уметности у Новом Саду, у класи професора Јована Ракиџића. Излагао је на више самосталних и групних изложби у земљи и иностранству. Живи и ради као сликар и професор цртања и сликања у Ужицу.