Гост библиотеке Драган Јовановић Данилов

Драган Јовановић Данилов, радо виђен гост чајетинске библиотеке, 9. маја је представио своја два најновија дела: књигу поезије "Говорити са водопадима" и роман "Шта снег прича". 

Збирка поезије је изашла 2016. године у издању Народне библиотеке "Стефан првовенчани" из Краљева, тако да је ово седамнаеста збирка поезије Драгана Јовановића Данилова. Исте године у издању "Агоре" излази његов пети роман "Шта снег прича". Поред овога, Данилов пише есеје.

Рођен је у Пожеги, где је једно време и био директор библиотеке, а живи "у возовима" на релацији Пожега - Ужице, па није ни чудо што је воз лајт-мотив овог, најновијег романа, а главни јунак  је писац за кога су возови у ствари покретни хотели, исповедаонице, нешто око чега се врти сам живот, крећући се кроз дан и ноћ, клопарајући, успорава и убрзава баш као и возови.

"Човек пише оно што живи, тако и ја пишем о возовима, о људима, љубави, тако се и у "Шта снег прича" састају Нова и стара година, рађање и смрт."  

У једном делу романа Данилов цитира Ничеа који тврди да се већина веза не распада због недостатка љубави, већ због недостатка пријатељства. Његови јунаци заробљени у снегу, у ноћи, у возу, дотичу се многих тема, али у основи је увек прича о животу и љубави. Тако и др Дворниковић, један од актера у роману, каже: "Мислим да људи нису у стању да воле и да доживе застрашујућу срећу јер их потапа превише туге. Сва поезија и сва уметност били би излишни када би се људи могли волети до краја. Љубав је најстрашније жртвовање душе."

Иначе, у чајетинској библиотеци премијерно је пуштен и снимак из Италије. Данилов истиче да је поносан. Арсен Дедић је упутио италијанске организаторе на Данилова и његова поезија се нашла на италијанској великој сцени. А за домаћине и библиотеку у Чајетини каже:

"Чајетинска библиотека је најлепша у Србији. Где год путујем, где год одем, свуда вас хвалим. И овде, на књижевне вечери долазе изузетни људи, уметници и пријатељи. То није велико друштво, али је одабрано."

Фотографија: Драган Никић