"Краљ Милан и лејди Черчил", ауторке Драгославе Копривице

Београдска књижевница и новинар, Драгослава Копривица, 1.новембра у чајетинској библиотеци је представила свој роман "Краљ Милан и лејди Черчил" у коме открива истину о рођењу и пореклу Винстона Черчила. Она је нагласила да је овај роман писала три године, окружена стотинама књига, списа и чланака, који су ослоњени на грађу различитог порекла и различитих језика.

Драгослава Копривица каже да је веза између краља Милана Обреновића и мајке Винстона Черчила, Американке Џери Џерон, чињеница која је позната енглеској Википедији. Инспирисана тиме, ауторка је кренула у истраживање порекла Винстона Черчила, који је по њеном мишљењу, био симбол перфидности енглеског политичког бића.

"Три године сам радила на томе. Позабавила сам се, прво, личношћу Винстона Черчила. Дошла сам до сазнања да је Черчил знао за везу његове мајке и краља Милана Обреновића и да јој никад није опростио ту везу. Био је изузетно фрустриран, а наручито на Србе. У једном документу који сам пронашла у Стаљиновим записима, када се кројила архитектура Европе, у разговору између Рузвелта, Стаљина и Черчила, Черчил је био тај који је посебно и највише инсистирао на укидању монархије у Југославији и довођење на власт Тита", објашњава ауторка.    

Драгослава Копривица је објавила велики број есеја и приповедака у књижевним часописима. Аутор је књига: "Скице за ново доба", "Дионизијски тромб", "Љубавни лет", "Освајање ероса", "Бесмртни Кастро и српски народ", после чега следе издања ове књиге на шпански језик и "Драгославија", а роман "Краљ Милан и лејди Черчил" је осма књига ове ауторке.

"Волим да пишем смеле књиге. Моја књига "Бесмртни Кастро и српски народ" је такође била смела, где сам живу легенду, кубанског лидера Фидела Кастра довела у везу са српским пореклом. Ја сам по професији политиколог и новинар. Новинарство је под гвозденим шеширом контроле, са нула простором за некакву слободу. Чини ми се да је литература неки маневарски простор где може да живи слобода. Чини ми се да бих, бар на тај начин, мога да бар за милиметар променим ствари, откривајући скривене путеве наше неоткривене историје, наравно све у функцији моје главне идеје водиље, а то је борба за српство", каже Копривица.

Драгана Росић, www.zlatiborpress.rs Фотографија, Драган Никић