Путописно књижевно вече "Под висовима Хималаја"

Гост Библиотеке 18. октобра била је преводилац и уредник Љиљана Стијаковић Синг која преводе индијских аутора објављује у библиотеци "Небо". Госпођа Стијаковић Синг је врсни индолог, велики познавалац и тумач Индије, њене историје, културе и обичаја.

Одлучивши се да присутне у Библиотеци поведе на путовање кроз Индију, Непал и Тибет, представљене су приче, романи, мудрости...

"Од богиње до смртнице" је истинита животна прича некадашње краљевске Кумари Непала, Рашмиле Шакје, испричана аустралијском писцу и публицисти Скоту Берију.

"Небеска сахрана", ауторке Сјинжан Сјуе је епска љубавна прича са Тибета и наравно, ту је био присутан и незаобилазни Радибрант Тагоре са стиховима из збирки песама "Птице луталице" и "Молитве".

"Кроз сва ова дела се константно провлаче и описи предела, где аутори успешно речима сликају људе, природу и обичаје, па се налазите, читајући ова дела, као да сте на путу", каже Стијаковић Стинг и додаје "Моја љубав према овом поднебљу и свему што оно носи са собом, траје већ пет деценија, од тренутка када сам као асистент - истраживач у једном институту за међународну политику радила на реферату о Азији, и посебно сам обратила пажњу на Индију. Од тада па до данас опчињена сам Азијом, Индијом, Непалом, Тибетом...тим шареноликим светом, тим специфичним људима, мирисима, шарама, тканинама, пределима, рекама, градовима, храмовима, вером..."

Ту очараност, то богатство, лепоту... уредница и преводилац, Љиљана Стијаковић Синг успела је да пренесе на присутне у Библиотеци.