Сећање на Ћупа

      " ... Ако за собом не оставиш траг

         Неће се знати је ли те било,

         ни куда си прошао..."

         Речи су познатог песника Михаила Ћуповића, а " Сећање на Ћупа " је заиста и ове године оставило трага на све присутне.

     12. септембра низали су се стихови Михаила Ћуповића и рецензије његових књига чији су аутори наши најпознатији песници, критичари, писци, иначе најбољи Ћупови пријатељи. У програму су учествовали глумци Ужичког позоришта, Слободан Љубичић и Биљана Здравковић.

      " ...Михаило Ћуповић био је велики човек, један од оних које можемо препознати по ширини наума, човечности по стрпљењу и трезвености код успеха...

       Био је један од оних великих људи који имају другачију потребу потврде што надраста обично доказивање и оставља дубок траг...

       А то јесте вредност...

       Михаило Ћуповић био је по свему велики, непоновљив, драгоцен...

       И видљив у нашем сећању за сва времена...", рекла је о Михаилу Ћуповићу, Снежана Ђенић, директорка Библиотеке.

         13. септебра откривена је спомен биста Михаила Ћуповића која је постављена у парку поред зграде Општине и Библиотеке. Фондација "Михаило Ћуповић" је иницирала посатављање спомен бисте. Жарко Божанић и Душан Тмушић, Ћупови пријатељи и сарадници су рецитовали његове песме.

       Испред Управног одбора Фондације "Михаило Ћуповић" присутне је поздравио Драгољуб Новаковић који је рекао: "У културном животу Чајетине и шире околине Ћупо је био незаобилазан учесник, а он је у сваком свом наступу био оригиналан и непоновљив. Свесни великог губитка, одлучили смо да трајно сачувамо успомену на Ћупа. Сматрали смо да је неопходно формирати Фондацију са његовим именом која би осим чувања успомене на завичајног песника, подстицала младе песнике да крену његовим путем..."

Драгољуб Новаковић се захвалио и онима који су највише помогли да спомен биста нађе своје место: Општини Чајетина, предузећу Златибор - мермер и њеном директору Владиславу Рибаћу, предузетницима из Чајетине, Горану Јевремовићу и Ђурђу Томићу, Владу Митровићу и појединцима, дародавцима и приложницима  Фондације.

       Бисту је открио Арсен Ђурић, заменик председника општине, који је истакао да је захваљујући Михаилу Ћуповићу, Златибор најопеванија планина у Србију, да нико тако лепо и са пуно поноса није могао опевати лепоте златне планине, пренети читаоцу њене лепоте и њену душу уткати у сваки у стих, у сваку строфу. И данас, рекао је Ђурић, нема манифестације на Златибору и околини, где нема Ћупових стихова или где се бар не помене Ћуповић и његов рад и оно што је оставио иза себе, а то су дела која говоре и пријатељи који га се са поносмо сећају јер су били његови пријатељи. 

     Сама биста је рад Влада Митровића, сликара и вајара, а изливена је у ливници " Браћа Јеремић" у Београду.

  Фотографија Драган Никић