Слом Немачке - Самир Аслани

У уторак, 07. новембра 2018. године у сали Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" обележено је 100 година од завршетка Првог светског рата. Предавање “Слом Немачке 1918.“ , аутора Самира Асланија, новинара и публицисте са Златибора, говори о пропасти немачког царства и дешавањима у Првом светском рату.

На предавању су преиспитани разлози великих сила за улазак у Први светски рат, који је донео огромна страдања и губитке. Немачко царство је један од зачетника рата, а на ову одлуку утицали су и лични избори цара Вилхелма. Један од епилога тадашењг Великог рата је нестанак укупно четири царевине, укључујући и немачку, али последица су и услови за настанак Другог светског рата. Србија је 1914. нападнута а обични људи златиборског краја су као и многи Европљани страдали због одлука елите.

„Нажалост, обичан човек ће увек трпети због одлука елите јер су елите загледане у будућност, у славу… а обичан човек је загледан у свој жибот и своју породицу. То су отргнуте године, изгубљени су животи, и обичан човек не може ту да извуче неку поуку. Али, они који доносе одлуке могу да извуку неке поуке и да размишљају о доношењу нових одлука данас, да се не ломе ствари преко колена, да се размисли. Први светски рат је поново у фокусу, рецимо у нашој општини се тек сада подижу споменици страдалима у тим ратовима пре 100 година,“

каже Самир Аслани и додаје:

„Кад су у питању кључни тренуци у историји, понекад треба сачекати мало, размислити, охладити главе. Европа је релативно лако склизнула у тај велики рат, чије последице и дан данас осећамо. Немци су тек скоро исплатили те ратне репарације, а огроман људски потенцијал је изгубљен. Огромна количина зла је нанета обичним људима, сви су пострадали и на крају се није ништа битно променило. Французи су на крају 1919. имали велику параду у којој су учествовале све јединице, а сви извештаји из тог периода говоре да није било одушевљења због победе већ олакшања јер су преживели.“

Предавање је настало на основу истраживања које је аутор спровео припремајући књигу о Првом светском рату, који је био другачији због коришћења нових технологија, митраљеза, бодљикаве жице а обележила га је трка и у наоружању и индистријализација. Поводом окончања борби 1918. године, 11. новембра обележава се Дан примирја у Првом светском рату.

Преузето са:
Златибор Прес