Уручена награда "Хаџи Драган Тодоровић"

Четвртак, 23. мај, у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“ био је резервисан за два лепа дешавања, у једном. Наиме, први повод је био обележавање јубилеја, 25 година постојања књижевних новина „ Свитак“, чији је уредник, књижевник Милијан Деспотовић, био гост том приликом. Други повод је била додела награде "Хаџи Драган Тодоровић“ завичајној књижевниц Мирјани Ранковић Луковић.

На самом почетку вечери, о раду “Свитка” који толико дуго времена успева да опстаје на овим просторима, као и о оснивању награде “Хаџи Драган Тодоровић”, говорио је Милијан Деспотовић. Након тога, присутним се обратила и драга суграђанка Мирјани Ранковић Луковић, која је овом приликом рекла:

„Најважнија је реакција када прво чујете да сте добили награду, а још је лепше и већа срећа када је нисте ни очекивали. Нисам нигде књиге слала, у смислу конкурса, јер има тих књижевних конкурса за награде. Када ме је Милијан Деспотовић позвао и рекао да сам добила награду, и још и која је то награда била сам дирнута као што сваки нормалан човек мора бити дирнут на признањима која добија, не само од читалачке публике због које писци и постоје, већ и од колега књижевника и књижевних критичара. Драго ми је што је то награда која носи име Хаџи Драгана Тодоровића кога нажалост нисам имала прилике да познајем ближе, да се дружимо на песничким сусретима , али сам ја у улози страственог читаоца дошла једне књижевне вечери и ту слушала његову поезију која је тако топла и питка, толико људска, а сам Драган Тодоровић је на публику оставио утисак скромног, дивног, топлог човека који исто тако и пише.“

Поред поменутих, ово вече увеличала је и Милуника Митровић, песникиња, прозна списатељица и књижевна критичарка, која је и члан редакције књижевних новина “Свитак”. Милуника  је била у улози селектора награде “Хаџи Драган Тодоровић”. Иако се и о њеном раду има много тога рећи, овога пута открила нам је по чему су се “Тајне наше мале” издвојиле и заслужиле ово признање. Овом приликом, она је истакла да није било тешко уочити ту нит која издваја Мирјанино ствралаштво од других и да је та испуњена једноставност свакодневних ствари и емоција, које књижевница речима слика, јединствена.