Вече џеза уз "Горданов блуз гето" бенд

 

У петак, 15. новембра, публика у сали Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ имала је прилику да ужива уз звуке квалитетног џеза, уз звуке  Горданов Блуз Гето бенда из Суботице.  

Током предходних година  угостили смо представнике различитих врста музике. Уживали смо уз тамбураше, Мери Госпел хор, музичаре из Русије, наш гост био је и кантааутор Бранко Пражић и многи други музичари.

Уживање за све приредио "Мери Госпел хор"

 

     У организацији библиотеке "Љубиша Р.Ђенић" 2. фебруара је Мери Госпел хор из Београда приредио дивно вече и концерт на коме су уживали и публика и извођачи. О дружењу и атмосфери то вече најбоље говоре слике, насмејана лица и текст новинарке Мирјане Ранковић Луковић објављен у Златиборпресу. 

     Иако мало место, Чајетина се може сврстати у једно од оних у којима су зачете многе занимљиве манифестације и где се стварају прилике за необичне догађаје. Тако је и у сали библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" одржан концерт "Мери Госпел хора" из Београда.

     Мери Госпел хор је основан 2001. године под управом диригента Марије Кубурућ-Боровић. Ово је први српски госпел хор који успешно делује пуних четрнаест година, изводећи дела црначке духовне и госпел музике као и ауторске песме истог жанра младих композитора и певача. Након концерта у Библиотеци да о идеји настанка овог хора и њеним члановима поразговарамо са оснивачем Маријом Кубурић-Боровић.

     "Ја сам своје детињство провела у Енглеској и тамо сам заволела тај звук. Пошто сам професионални музичар, и пошто сам дипломирала оргуље, свакако сам у афери духовне музике. Госпел музика јесте заступљена у Србији, али јако мало, па сам просто спојила своју љубав и потребу и са својим пријатељима основала, пре доста година, једну групу. После тога се то просто раширило и људи једноставно долазе, па се из једног црквеног хора једноставно развио градски госпел хор." прича Марија. "На почетку је била идеја да хор сачињавају људи који су дошли, из било којих разлога у Србију, а пошто долазе из иностранства навикли су на ту врсту музике тако да је на самом почетку била интернацинално постављена та идеја хорства и она је дан данас таква. Имамо доста људи који си из иностранства: неки су нашли животне партнере у Србији, неки су на студентској размени или због посла. У вечерашњој поставци са нама је био Јакоб, студент из Пољске. Он је на размени већ пола године и дивно сарађујемо нса њим. Јавио се пре досељења у Београд. Прво је потражио хор госпел, да ли постоји, пошто он у свом граду пева у једном великом признатом госпел хору. Ту је и Естер, Енглескиња. Она се удала за Србина. Имамо људе из Аустрије, Румуније, Хрватске, чак и из Аустралије. Ја сам хор и основала са једном пријатељицом из Аустралије. То су аматерски певачи и самим тим  је и хор аматерски. Не постоји за чланство ограничење у смислу година, отворени смо за све. Једини параметар јесте да ли у тој врсти музичког израза налазе задовољство."

Госпел музика се као и свака друга музика развија. Сами корени су у црначкој духовној музици. Много је песама из различитих жанрова госпел музике коју је београдски "Мери Госпел хор" извео Чајетинцима, а нумере су препознате из једноставног разлога што су их познати светски музичари обрађивали и певали. Чувши их на радију, телевизији нисмо их у највећем броју сврставали у ову врсту музике, али након синоћњег искуства постали смо сазнајно богатији у домену музике. 

Још нешто је овај концерт учинио различитим и памтљивијим од других, а то је учествовање публике у хорским изведбама. Како је на почетку концерта рекла диригент Марија Кубурић-Боровић, према сопственом нахођењу усклађујући са ритмом, емоцијом и вођени сопственом жељом, присутни су се могли прикључити хору, што су и чинили. Осећај необичног јединства скупљеног у одрељеном тренутку, неке необичне повезаности коју је музика учинила могућом, направио је да ово вече буде једно од посећенијих. А о гостовању пред чајетинском публиком диригенткиња Марија Кубурић-Боровић је рекла:

"Наступали смо у на многим местима, учествовали смо на разним фестивалима на којима се не такмичимо већ идемо да уживамо, као и на позоришним представама, хуманитарним акцијама, били смо на солистичким концертима, обишли смо Србију, Хрватску, гостовали у Босни, ишли у Беч...У Чајетину смо дошли јер је једна наша чланица засновала породицу на Златибору и њена је жеља била да наступамо овде, па смо тако и дошли у библиотеку. Дивна сте публика, имате одличну енергију, сарадљиви сте...Имате дивну салу. Баш нам је драго да смо дошли овде да уживамо са вама."

Судећи по пеакцијама публике "Мери Госпел хор" је добродошао у Чајетину. 

 

Концерт Дринских сплавара за посетиоце Библиотеке

     У понедељак, 7.марта у пуној сали Библиотеке поводом Дана жена, Дрински сплавари су забављали госте Библиотеке. Групу Дрински сплавари чине Адам Ристић, гитариста, Жељко Станојевић, гитариста и Марија Киблицкаја, вокал.

     Мушки део групе су музичари који долазе из Бајине Баште, а Марија стиже из Русије и већ годину дана успешно наступа са овим музичарима. Богат репеортар који су са успехом изнели ово вече чине староградске, поп - рок мелодије, шлагери, затим музичке нумере из домаћих филмова. Марија је извођењем руских балада и својим раскошним гласом одушевила све присутне. Наручито је била симпатична у извођењу народних српских песама, неодољиво и са призвуком меког руског изговора.

      Вече је протекло топло и распевано, било је помало и игре, али су сви уживали, и организатори и извођачи,  најбитније посетиоци.

Дрински сплавари - музичко вече у библиотеци

                       7. марта 2016. године у 19 часова у Библиотеци ће бити одржан концерт "Дринских сплавара". Трио чине Драган Ристић - гитара, Марија Киблицкаја - вокал и Жељко Станојевић - гитара, а репертоар је састављен од поп-рок, народне, руске и нумера староградске музике.

Поетски час Бранка Пражића

      Библиотека "Љубиша Р. Ђенић" је 30. новембра 2012. године организовала поетско музички час за ученике од првог до четвртог разреда ОШ " Димитрије Туцовић" из Чајетине. Главни актер поред деце је био кантаутор и музичар Бранко Пражић. Бранка Пражића су Чајетинци упознали много раније као пратиоца песника Душка Трифуновића.

     Уз одушевљење деце час се претворио у велику журку. После "предавања уз гитару" Бранка Пражића, ученици су обновили градиво. Певале су се песме најпознатијих српских песника, а могле су уживати и њихове учитељице и "библиотетке" уз пар старих добрих евергрин песама.

     Деца су била одушевљена, причали су вицеве, рецитовали, певали, а онда је велики Дом културе постао дискотека. Уз тактове музике" Ћиху, ћиху, ћиху -ху..." прохујио је воз остављајући за собом смех и радост.

                                                                                                                Фотографија: Драган Никић

 

Концерт класичне музике

"Beethoven duo" и "The Burns" наступиће у среду, 13. маја, у 2000 часова, у сали Дома културе у Чајетини. Солисти су Сандра Пауновић (виолина), и Далибор Богдановић (виолончело).

Сандра и Далибор су оснивачи "Beethoven duа", са којим наступају од 1999. године, и иза себе имају велики број наступа, како на такмичењима, фестивалима, тако и на концертима у земљи и ван ње.

Бенд "The Burns" основан је 2005. године, а велики број њихових обожавалаца довољно говори о квалитету њиховог извођења.

Концерт организују библиотека "Љубиша Р. Ђенић" и Културно-спортски центар, Чајетина.