Радионица "С децом око света"

У среду 10.11.2021. одржана је радионица "С децом око света" у организацији Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић". Била је то прва у серијалу радионица, које ће се одржавати у читаоници Библиотеке, сваке среде у 12 часова. 

Ове недеље тема је била Италија. На радионици се окупило око двадесеторо деце различитих узраста, ученика основне школе. Користећи се географском картом, мноштвом слика и видео клипова, имали су прилику да стекну нека нова знања о овој земљи, као и да буду креативни творци италијанске заставе и огрлица од италијанских макарона. 

Радионица "Новембарски експонати"

У среду, 03.11.2021. одржана је још једна радионица у организацији Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић", под насловом "Новембарски експонати".

Деца из О.Ш."Димитрије Туцовић" са Златибора су имали прилику да науче шта је експонат и како предмети из свакодневне употребе добијају уметничку вредност. При изради експоната, служили су се разним техникама.

Радионица је одржана у просторијама Иновативног центра на Златибору, са Невеном Шопаловић и Андријаном Андријашевић.

Деца су награђена јабукама, правим јесењим даровима!

 

Радионица "Илустрација омиљене књиге или књижевног лика"

Јуче, 6.10.2021. успешно је реализована радионица "Илустрација омиљене књиге или књижевног лика", коју су осмислиле наше колегинице, Андријана Андријашевић и Невена Шопаловић. 

У просторијама Културног центра на Златибору, 28 ученика О.Ш. "Димитрије Туцовић", подељених у две групе, млађе и старије, представили су корице омиљене књиге и књижевне ликове, техником по избору. Неки од учесника, инспирисани својом другарицом Ленком Смиљанић, нацртали су корице књиге коју би сами написали.  

25. семинар мреже "Библиотеке нашег окружења"

Доделом годишњих признања Интернет клуба, 1. јуна 2021. године, започео је 25. по реду, годишњи семинар мреже "Библиотеке нашег окружења", под називовом "Облици и методи дигиталних комуникација (2) – друштвене мреже и Гугл учионица". Током три дана трајања, семинар је окупио 40 библиотека из разних делова Србије, у бањи Врујци, у тренинг центру Интернет клуба. 

Радионица "Цврчак и мрав"

Биоблиотека "Љубиша Р. Ђенић" је 29. 10. 2020. године, имала част да угости најмлађе чланове друштва, који похађају вртић у Чајетини. Васпитачице Љиљана Савић и Милена Дедић су довеле млађу васпитну групу у библиотеку, као део њиховог пројекта о мравима. Деца су имала прилику да поново чују причу "Цврчак и мрав" и да науче нешто ново о овим инсектима. За крај су отпевали песмицу коју су научили у вртићу, уз обећање да ће радо поново доћи у посету.

Стручни скуп „Библиотеке на интернету током пандемије COVID 19“

У складу са свим мерама здравстрвене заштите, 22, 23. и 24. септембра 2020. године, одржан је стручни скуп, под називом „Библиотеке на интернету током пандемије COVID 19“, у просторијама Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“, на Златибору и у Чајетини. Организатори скупа су Интернет клуб (сектор за библиотеке, архиве и музеје), у сарадњи са Библиотеком града Београда и Библиотеком "Љубиша Р.Ђенић" из Чајетине, добитником награде „Web библиотека 2020.“

Радионица поводом Међународног дана жена

Поводом предстојећег празника, Међународног дана жена, средња васпитна група из вртића „Нарцис“, је у понедељак, 3. марта 2020. године, реализовала активност у сарадњи са Библиотеком „Љубиша Р. Ђенић“.  

У просторијама огранка библиотеке на Златибору, деца су најпре имала прилику да чују приче из појединих дечијих књига и да опробају своје знање у квизу „Радозналац“.  Други део радионице је био посвећен изради честитки за маме. У том послу, деца су имала помоћ васпитача и запослених у библиотеци.  

Семинар „Дигитална комуникација библиотека у раду са младим корисницима"

У петак, 28. фебруара 2020. године, у заједничкој организацији Библиотекe „Љубиша Р. Ђенић“ и Интернет клуба, у просторијама Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“, одржан је семинар из програма сталног стручног усавршавања у библиотечко–информационој делатности „ДИГИТАЛНA КОМУНУКАЦИЈА БИБЛИОТЕКА У РАДУ СА МЛАДИМ КОРИСНИЦИМА“, у трајању од шест наставних сати.

Радионица поводом Међународног дана матерњег језика

У петак, 21. фебруара 2020. године, у Библиотеци „Љубиша  Р. Ђенић“, одржана је радионица са децом из ПУ „Радост“. Повод за њихову посету је Међународни дан матерњег језика, који се са на овај дан обележава широм света, још од 2000.године.  Основни циљ је да се подигне свест о значају матерњег језика и мултилингвизма.

Радионицу смо започели међусобним поздрављањем на различитим језицима, а затим смо разговарали о значају очувања матерњег језика, као и о изреци „Човек онолико вреди колико језика познаје“.  Да би умели да ценимо туђе, морамо прво да ценимо своје.