Квиз "С децом око света"

У среду, 20.04.2022. године у сали Библиотеке у Чајетини одржан је квиз којим је обједињен циклус од 20 радионица „ С децом око света“. Радионицама су представљене следеће државе: Италија, Шпанија, Немачка, Кина, Русија, Француска, САД, Србија, Јапан, Грчка, Мексико, Велика Британија, Египат, Индија, Канада, Бразил, Холандија, Аустралија, Тајланд и Аустрија. 

Радионица "Народно стваралаштво"

У петак, 15. априла 2022. године, у Библиотеци "Љубиша Р. Ђенић" је одржана радионица "Народно стваралаштво", коју су припремиле библиотекарке Љиљана Ракић и Јелена Пантовић. Гости на радионици су били малишани из средње васпитне групе, ПУ "Радост" из Чајетине. Библиотека је имала част да се укључи у њихов пројекат и покуша да обогати њихов образовни програм овом радионицом. Како би боље упознали српску традицију, деци је представљена књига "Народно стваралаштво", аутора Стајка Рајића и Иване Станковић.

Семинар Интернер клуба "ИКТ путокази ка савременој библиотеци"

Почела је реализација овогодишњег семинара Интернет клуба из Љига, који је код НБС акредитован са 6 бодова и у три сегмента упознаје полазнике са тренутним развојем и доступним облицима ИКТ комуникација. Посебан аспект је примена ИКТ у комуникацијама реалног окружења библиотечке делатности.

Семинар „ИКТ путокази ка савременој библиотеци“ је одржан у петак, 18.03.2022. године у сали Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини. Обуци су присуствовали библиотекари из Чајетине и из Народне библиотеке Ужице.

Деца из вртића постала нови чланови Библиотеке

Данас, 11.2.2022. године, Библиотека "Љубиша Р. Ђенић" је постала богатија за 19 нових чланова. То су деца из средње васпитне групе ПУ "Радост" из Чајетине. Они су данашњом посетом закључили свој пројекат на тему историје писма и књиге и уједно постали и чланови Библиотеке. 
Уручивањем чланских карти деци, Библиотека жели да подстакне њихово интересовање за књигу и да понуди библиотечке услуге свим заинтересованим корисницима, у циљу афирмисања читања.
 

Првих десет радионица "С децом око света"

Библиотекари из Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ из Чајетине, Љиљана Ракић и Јелена Пантовић, су у новембру 2021. године осмислиле и покренуле серијал радионица „С децом око света“, намењених деци предшколског узраста и нижих разреда основне школе. Основна замисао је да се деца упознају са различитим народима, културама и обичајима. На свакој радионици се на креативан и интерактиван начин прадставља једна држава, са основним географским, природним, друштвеним и културним одликама и вредностима, као и различите игре и активности.

Пројекат "Словарица" са предшколцима

Данас је на дечијем одељењу Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" реализована радионица у оквиру пројекта "Словарица", предшколске групе из ПУ "Радост". Библиотекари су искористили прилику да деци представе и заједно са њима прочитају књигу нашег познатог писца за децу, Тода Николетића, под насловом " Словарица школарица". Испричали су деци и неколико басни, као и песме завичајних песника.

Било је задовољство дружити се са будућим ђацима, који су више него спремни за полазак у школу. Надамо се да ће ускоро библиотека постати место за многобројне сусрете са њима.
 

 

 

Инструктивни семинар на тему културног туризма

У петак, 10.12.2021. године, у сали Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ У Чајетини,  одржан је инструктивни семинар за запослене у културним установама и туристичким објектима на територији Општине Чајетина, под насловом „САДРЖАЈИ КУЛТУРЕ И НЕМАТЕРИЈАЛНА КУЛТУРНА ДОБРА У ФУНКЦИЈИ КУЛТУРНОГ ТУРИЗМА“. 

Радионица "С децом око света"

У среду 10.11.2021. одржана је радионица "С децом око света" у организацији Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић". Била је то прва у серијалу радионица, које ће се одржавати у читаоници Библиотеке, сваке среде у 12 часова. 

Ове недеље тема је била Италија. На радионици се окупило око двадесеторо деце различитих узраста, ученика основне школе. Користећи се географском картом, мноштвом слика и видео клипова, имали су прилику да стекну нека нова знања о овој земљи, као и да буду креативни творци италијанске заставе и огрлица од италијанских макарона. 

Радионица "Новембарски експонати"

У среду, 03.11.2021. одржана је још једна радионица у организацији Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић", под насловом "Новембарски експонати".

Деца из О.Ш."Димитрије Туцовић" са Златибора су имали прилику да науче шта је експонат и како предмети из свакодневне употребе добијају уметничку вредност. При изради експоната, служили су се разним техникама.

Радионица је одржана у просторијама Иновативног центра на Златибору, са Невеном Шопаловић и Андријаном Андријашевић.

Деца су награђена јабукама, правим јесењим даровима!

 

Радионица "Илустрација омиљене књиге или књижевног лика"

Јуче, 6.10.2021. успешно је реализована радионица "Илустрација омиљене књиге или књижевног лика", коју су осмислиле наше колегинице, Андријана Андријашевић и Невена Шопаловић. 

У просторијама Културног центра на Златибору, 28 ученика О.Ш. "Димитрије Туцовић", подељених у две групе, млађе и старије, представили су корице омиљене књиге и књижевне ликове, техником по избору. Неки од учесника, инспирисани својом другарицом Ленком Смиљанић, нацртали су корице књиге коју би сами написали.