Сећање на Димитрија Туцовића

Снежана Ђенић, директорка Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" у Чајетини, подсећа да је на овај дан, 13. маја 1881. године, рођен велики хуманиста и раднички витез Димитрије Туцовић, правник, политичар, новинар и публициста, као и истакнути вођа и теоретичар социјалистичког покрета у Србији и један од оснивача Српске социјалдемократске партије (ССДП). Рођен је у Гостиљу код Чајетине. Учествовао је у оба Балканска рата, а погинуо у Првом светском рату, на  Врачем брду код Лајковца, 20. новембара 1914. године.

 

Галерија Љубише Р. Ђенића-први део

Како је Љубиша Р. Ђенић обавио посао Вука Караџића

Ретко ко зна да је Златиборац Љубиша Ђенић из Чајетине за енциклопедију Југословенског лексикографског завода обрадио преко 900 појмова – одредница. Вук Караџић је заобишао златиборски крај када је прикупљао народне умотворине, па их је Златиборац Љубиша прикупио и обрадио. Рукопис је понудио Ужицу, али је две године рукопис чамио у некој фиоци, па га је он љут узео и послао у Београд Етнографском музеју, који га је у целости објавио после месец дана.

Фебруарска дешавања у чајетинској библиотеци

Библиотека „Љубиша Р.Ђенић“ је од почетка године својим читаоцима понудила велики број нових наслова, културно-едукативне садржаје за децу, промоције. Књиге и даље пристижу,а у фебруару  грађани чајетинске општине могу очекивати још лепих дешавања.

Након Београдског сајма, библиотека „Љубиша Р.Ђенић“ обогатила је свој књижни фонд за око 1750 књига међу којима је мноштво популарних наслова за децу и одрасле. Исти наслови се могу наћи и у издвојеном одељењу на Златибору.

Библиотека "Љубиша Р. Ђенић" успешна и у својој 115. години

Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ из Чајетине је и у својој 115. години радила  успешно, на радост грађана Општине, али и посетилаца . У 2019. години приновила је 1 700 књига различитих жанрова па не чуди да је, према подацима, сваки  5. становник насељеног места Чајетина, а сваки 18. житељ општине , њен  члан.

Место највећег броја културних збивања у оштини Чајетина, Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“, иза себе оставља још једну успешну и садржајну годину са мноштвом одржаних промоција, изложби, представа и других манифестација доличних овој установи културе.